Fixlování a fušeřina šéfa burzy FTX poškodily kryptoměny na roky dopředu

Příběh Sama Bankmana-Frieda ilustruje více dilemat kolem blockchainové technologie, než kdokoli chtěl

Fixlování a fušeřina šéfa burzy FTX poškodily kryptoměny na roky dopředu
Samuel Bankman-Fried | Profimedia.cz

Nikdy bych nečetl žádnou knihu, tvrdí sebevědomě (jinak to neumí) Sam Bankman-Fried. „Neříkám, že neexistuje žádná kniha, kterou stojí za to číst, ale v podstatě si něco dost podobného myslím,“ hlásal ještě minulý týden jeho profil na stránce finanční firmy Se­quoia Capital. Jak později napsal historik Niall Ferguson, je to chyba, která patří k napravitelným, protože SBF, jak se antiliterárně naladěnému třicátníkovi říká, nejspíš bude mít v následujících letech spoustu času číst daleko více, než jeho hrdlo dosud ráčilo. Stráví je podle všeho ve vězení.

SBF je – či do druhého listopadového týdne byl – kryptofinančníkem, a to mimořádně úspěšným. Jeho firma FTX měla hodnotu až čtyřicet miliard dolarů a jmění jeho samotného čítalo přes šestnáct miliard dolarů; ještě letos v říjnu byl na více než deseti miliardách. A pak přišel 8. listopad, jenž v jeho kalendáři zářil červenou barvou – nikoli však na podporu dělnického hnutí, jak v časech temna činívala podle proslulé bolševické básně listopadová sedmička, nýbrž na známku stěží uvěřitelných finančních ztrát. Když se na druhý den probudil, nevlastnil „prakticky žádné materiální statky“, jak to popsal seznam miliardářů agentury Bloomberg.

Bublina a podfuk

Pochopit, co se stalo, není úplně jednoduché. Když vám během jednoho dne zmizí z firmy desítky miliard dolarů, může to obvykle mít jeden ze tří důvodů. Mohla prasknout nějaká obrovitá tržní bublina, kterou jste nejspíš předtím pomáhali nafukovat. Čeho si včera trh cenil, dnes zavrhl; stává se to (viz červenou barvou protkané příběhy internetových firem z přelomu tisíciletí). Nebo na vás mohl prasknout nějaký megapodfuk jako v případě energetického kolosu Enron v roce 2001; i to se děje. Nebo jste v tom nevinně a jen jste se stali obětí hysterie, když někdo z vaší branže udělal průšvih a lidé začali stahovat své peníze odevšad, padni komu padni (jako v roce 1907, kdy padl Knickerbocker Trust a vzal s sebou spoustu jinak zdravých finančních domů).

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit