Firmy čeká krutý podzim

Léto bylo v pohodě, možná ještě září. Ale od října nás čeká šest těžkých měsíců. Osobně mám dnes větší obavy, než jsem měl v březnu, říká Petr Smutný, partner poradenské společnosti PwC

Firmy čeká krutý podzim
Petr Smutný | foto Hynek Glos, týdeník Hrot

Patří mezi největší experty restrukturalizace v Česku. Pomoci ohroženým firmám se věnuje přes 25 let. Zabýval se znovuoživením Sazky, Tatry, Nové Huti či firem kolem holdingu Vítkovice Jana Světlíka. Teď pozorně sleduje například zadluženou skupinu Arca Capital. Petr Smutný, partner poradenské společnosti PwC, není velkým optimistou. Firmy teď podle něj čekají obtížné měsíce a mimořádná moratoria nemusejí stačit.  

Ze statistik vyplývá, že běžná moratoria u firem většinou končí konkurzem. Myslíte si, že osud těchto mimořádných covid moratorií, po kterých sáhlo přes 60 firem, bude lepší? 

Těchto moratorií tu máme relativně málo. V Česku jsou to desítky, na Slovensku přes 300. Kdo šel do moratoria, tak veřejně říká, že nemá dohodu s věřiteli, má problém a potřebuje externí ochranu. Důležité je si uvědomit, že stát zde udělal covidové programy financování. Ale kdo je v tomto programu, tak si k nim vlastně uzavírá cestu. Banka mu za tohoto stavu nedá nové peníze. Vidím, že firmy začaly situaci řešit pozdě. Dva měsíce uzavřená ekonomika, přes léto sice nadechnutí, ale podívejte se  dnes na čísla nakažených. Žádné zlepšení nebude. Firmy za ty měsíce projedly rezervy, teď už jim nikdo nepůjčí, polštář nemají. To je moje čtení případů, které do toho šly. Nejsem optimista.

Když si podíváme na firmy v tomto moratoriu, máte pocit, že jejich problémy jsou stejné? 

Z toho podání se to těžko vyčte. Vyplnit formulář zvládne patnáctiletý student za 15 minut, je to snadné. Je zřejmé, že se to týká hlavně postižených oborů – cestovní ruch, hotelnictví, pohostinství, maloobchod. Zajímavé je, že se to příliš netýká průmyslových podniků. Přitom si vezměte, že automotive je 25 procent pod loňským rokem. Výroba je třeba 40 procent. To musí mít drtivý dopad na celý obchodní řetězec. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit