Finančník Hubáček vstupuje na britský energetický trh

Skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka vstupuje na britský trh. Koupila stoprocentní obchodní podíl v britské části energetické skupiny InterGen, která je na ostrovech jedním z největších nezávislých výrobců elektřiny. Cenu transakce strany nezveřejnily.

Finančník Hubáček vstupuje na britský energetický trh
Intergen, ilustrační foto | Zdroj: Creditas (publikováno se svolením)

„Touto akvizicí vstupuje naše energetická divize na zahraniční trh. Vedle obrovské investiční příležitosti je to pro nás rovněž příležitost uplatnit naše know-how na větším než českém trhu a diverzifikovat investice i mimo státy Evropské unie,“ řekl CEO skupiny Creditas Jiří Hrouda.

Creditas je jednou z nejrychleji rostoucích investičních skupin v Česku a objem jejích aktiv již před akvizicí dosahoval hodnoty kolem 130 miliard korun. Zaměřuje se především na dlouhodobé investice v konzervativních odvětvích. Hlavními pilíři jejího podnikání jsou finanční služby, energetika a real estate. Zakladatelem a majoritním akcionářem je právě Pavel Hubáček.

Britský InterGen je více než 25 let významným hráčem na globálních energetických trzích. Patří mezi největší nezávislé výrobce energie ve Spojeném království s výrobní kapacitou 2860 megawattů rozloženou mezi třemi paroplynovými elektrárnami v různých lokalitách s plynovými turbínami s kombinovaným cyklem a celkovým výkonem 2560 megawattů a jednou vysoce flexibilní elektrárnou s plynovou turbínou s otevřeným cyklem s výkonem 300 megawattů pro poskytování rychlých služeb výkonové rovnováhy.

V roce 2021 dosáhla společnost InterGen EBITDA 121 milionů liber při bilanční sumě 880 milionů liber. „Těšíme se na spolupráci s novým vlastníkem. Věříme, že nám to umožní urychlit energetickou transformaci, v níž se zaměřujeme na zvýšení dostupnosti energií prostřednictvím našich projektů pro miliony domácností ve Velké Británii,“ uvedl Jim Lightfoot, generální ředitel InterGenu.

Skupina Creditas působí v energetice od roku 2013. Její energetická divize UCED je čtvrtým největším distributorem energií v České republice. Vedle distribuce se zaměřuje také na výrobu elektřiny, tepla a je rovněž významným poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy. 

UCED má ambice stát se lídrem decentrální energetiky v České republice. Do roku 2030 plánuje provozovat virtuální elektrárnu s výkonem tisíc megawattů, která bude agregovat nejen obnovitelné zdroje, ale i plynové elektrárny umožňující spalování vodíku jako energetického zdroje budoucnosti.