Financial Times: Nejrychleji rostoucí českou firmou je Dateio

Nejrychleji rostoucí českou firmou je fintechová společnost Dateio, vyplývá z žebříčku Financial Times. Evropskou špičkou je prodejce použitých telefonů i sociální síť lechtivého obsahu. 

Financial Times: Nejrychleji rostoucí českou firmou je Dateio
ilustrační foto | Profimedia.cz

Deník Financial Times ve spolupráci se společností Statista už pošesté zveřejnil žebříček tisícovky nejrychleji rostoucích evropských firem. České firmy tentokrát skončily spíše na nižších příčkách, oproti předchozímu hodnocení jich však bylo více. 

Zatímco v roce 2021 mělo Česko mezi evropskou top tisícovkou se společností Stavební interiérové systémy a softwarovými vývojáři Denevy pouze dva zástupce, letos jich bylo rovných deset. Ve shodě s celoevropským trendem jde především o zástupce digitální ekonomiky. Nejvýše, na 170. pozici, se umístila fintechová společnost Dateio, následovaná na 196. místě poskytovatelem digitálních HR řešení a poradenství Success Solutions. 

Českou trojkou byla na 274. příčce společnost Central Warehouse Solution, která poskytuje outsourcing logistiky pro e-shopy. Ta je známější spíše pod značkou Skladon. „Český byznys zkrátka dlouhodobě dokazuje, že má co nabídnout a dokáže se vyrovnat světové konkurenci,“ komentoval umístění své firmy spoluzakladatel Skladonu Konstantin Margaretis.

I další čeští ocenění patří mezi poskytovatele digitálních řešení, nejblíže koncovému spotřebiteli má nejspíš internetový prodejce nábytku Favi na 205. pozici či společnost Rouvy, která nabízí možnost virtuálně prožít cyklistický trénink na proslulých světových trasách z domácího trenažeru. Obě firmy patří do portfolia Pale Fire Capital Dušana Šenkypla, Davida Holého a Jana Barty. 

Na 892. pozici skončil provozovatel průmyslových nemovitostí Accolade Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala. Lze říct, že Accolade je v žebříčku už stálicí, z šesti ročníků se objevil ve třech, nejlepe skončil v roce 2019 na 56. pozici.

Absolutní evropskou jedničkou je finský obchodník s použitými smartphony Swapie. Ten vystřídal loňského vítěze, britského dodavatele energií Bulb Energy, který jako mnoho českých kolegů z branže neustál současnou energetickou krizi. Nejde o nic neobvyklého, v hodnocení se už dříve objevovaly firmy, u kterých se brzy ukázalo, že svůj rychlý růst přepálily. Z těch českých se to týkalo třeba Zootu. 

Druhý skončil litevský Kilo Health, který se zaměřuje na digitalizaci zdravotnictví, následován britskou OCI Group. Poněkud pikantní příchuť má však čtvrtá pozice. Na tu dosáhlo OnlyFans, placená sociální síť, která slouží především k šíření lechtivého obsahu.