Fillovo zátiší se vydražilo za více než 15 milionů korun

Prodejem obrazu Zátiší se samovarem Emila Filly z let 1913 až 1914, vydraženým za bezmála 15,2 milionu korun, vyvrcholila červnová aukce v Arthouse Hejtmánek v Praze. Znovuobjevený obraz se nacházel mnoho let v soukromé sbírce v Itálii. Aukčních rekordů se dočkalo několik umělců.

Fillovo zátiší se vydražilo za více než 15 milionů korun
Majitel Arthouse Hejtmánek Tomáš Hejtmánek s obrazem Zátiší se samovarem Emila Filly, kubistickou vázou Vlastislava Hofmana a šálkem ze servisu Pavla Janáka | foto Arthouse Hejtmánek (publikováno se svolením)

Aukce se uskutečnila živě i online a nabídla celkem 237 děl ze 16. až  21. století z oblasti výtvarného umění, starožitností i designu. Fillův obraz se včetně aukční přirážky nakonec prodal za 15 190 000 korun. 

Vedle Filly se napínavý souboj strhl také o černobílý kubistický čajový a kávový servis z roku 1911 od Pavla Janáka: vydražen byl nakonec za 930 tisíc korun, a překonal tak teprve půl roku starý autorský rekord, který Janák držel právě u Hejtmánků. Vysoké konečné částky – 558 tisíc korun – dosáhla i červeno-bílá kubistická váza (před rokem 1914) Vlastislava Hofmana.

V kolekci starého umění vynikala velkoformátová manýristická malba Alegorie dokonalé lásky (první polovina 16. století) od vlámského malíře Vincenta Sellaera. Prodala se za 930 tisíc korun. Květinové zátiší, brilantní malba vídeňského malíře Antona Hartingera z roku 1836, dosáhlo v autorském rekordu ceny 682 tisíc korun.

Nový autorský rekord v tuzemské aukci si v Arthousu Hejtmánek připsal také sochař Michal Gabriel za sochu Kmen z roku 2006, prodanou za 1 364 000 korun. Z generace současných umělců zaujal i Michal Škapa, autor spojený s českou graffiti scénou. Jeho obraz Epos o Gilgamešovi (2021) byl prodán v novém autorském rekordu za 124 tisíc korun.

Dražitelé si nenechali ujít ani tři práce Františka Drtikola, k nimž patřil rovněž originální negativ na skleněné desce. Za 806 tisíc korun tak byla prodána fotografie Výkřik (1933) zachycující vedle polonahé křičící modelky i její stín, připomínající řvoucí sfingu.

Fotografie Výkřik Františka Drtikola
foto Arthouse Hejtmánek (publikováno se svolením)

Z charitativní aukce děl umělců, jejichž život či dílo byly spojeny s Ukrajinou, našla nového majitele Toskánská krajina (1927) Natalie Gerken-Rusové (93 tisíc korun) a dvě kresby Ivana Ajvazovského z poloviny 19. století (22 320 korun a 50 840 korun). Tato díla byla vydražena na pomoc ukrajinským běžencům bez aukční přirážky.