Fiala má dilema: Do eurovoleb sami místo Spolu. Ale co pak?

Už za pár dní, do konce září, má vedení ODS rozhodnout o tom, zda do eurovoleb v příštím roce půjde sama, nebo i se svými koaličními partnery, tedy s lidovci a TOP 09 na jedné kandidátce.

Fiala má dilema: Do eurovoleb sami místo Spolu. Ale co pak?
Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Podle všeho se většina strany přiklání k první možnosti, a dokonce premiér Petr Fiala v čerstvém rozhovoru pro iDnes.cz připustil tuto variantu, ačkoli od samého počátku velmi vehementně tlačil společnou kandidátku. Snad začal chápat, že by to pro největší vládní stranu byla katastrofa.

V evropské politice stojí totiž koaliční spojenci nejen v různých frakcích europarlamentu, ale fakticky i na opačných pólech názorového spektra a hlasují ve většině důležitých případů proti sobě.

Oproti zdrženlivému přístupu ODS k normám Green Dealu a prohlubování evropské integrace je zelené euronadšenectví lidovců a topkařů známou věcí. Obě strany kvůli tomu sbírají hlasy v úplně jiných voličských skupinách, což je asi každému zcela zřejmé, a pokus o protnutí těchto skupin by rozhodně nevedl k vyššímu počtu hlasů, ale k pravému opaku. Jediný problém je, že jak TOP 09, tak lidovci s volebními preferencemi nemají zrovna nejlepší výhled a bez vzájemného spojení to pro ně bude hodně riskantní podnik.

Zdá se to jednoduché, ale jednoduché to úplně není. Klíčová evropská témata jsou i zcela zásadními tématy domácí politiky a budou dělit i voliče v parlamentních volbách na podzim roku 2025. A zdaleka nejen v Česku. 

Dosud se zdálo zcela zjevným, že vláda v těchto věcech své konzervativnější voliče zcela ignoruje. I české předsednictví Unii tak vypadalo a kompromisy, třeba při vyjednávání podmínek eletromobility, se nakonec ukázaly z hlediska českých zájmů jako trochu předčasná kapitulace. Je to dáno i tím, že jak ministerstvo zahraničních věcí, tak ministr pro EU jsou zástupci nejvíce euronadšeneckých partají a premiér je prakticky vůbec nekoriguje, což nemalou část jeho voličů dráždí, až odrazuje.

Eurovolby tento rozpor otevřou a domněnka, že po prázdninách budou zase všichni hezky Spolu, může být dost iluzorní. Zvlášť když vládní politika dál pojede v kurzu Pirátů, STAN a Topky a dopady zelených regulací na životní úroveň i sílu ekonomiky budou stále zřejmější a pro lidi citelnější. Představitelé koalice jsou stále hluboce přesvědčeni, že jejich dosavadní voliči ten jejich dort pejska a kočičky ještě rádi slupnou, protože jinak Babiš. Ale bude to ještě za dva roky fungovat?