Facebook omezí politickou reklamu. Mafie ze Silicon Valley, zní od Trumpa

Facebook nebude týden před americkými prezidentskými volbami přijímat politické reklamy. Kampaň Donalda Trumpa tvrdí, že se tím současnou hlavu státu snaží umlčet.

Facebook omezí politickou reklamu. Mafie ze Silicon Valley, zní od Trumpa
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg | Profimedia.cz

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, jak jeho společnost bude přistupovat k listopadovým prezidentským volbám v USA, aby zabránila šíření dezinformací a z toho pramenících případných nepokojů.

Týden před volbami, které se konají 3. listopadu, nebude nejrozšířenější sociální síť na světě přijímat nové politické reklamy. „V posledních dnech kampaně nemusí být dostatek času ověřit nová tvrzení,“ vysvětlil tento krok Zuckerberg. Facebook však bude i nadále uveřejňovat politické reklamy schválené v období před zmíněným moratoriem.

Zuckerbergův výstup okamžitě zkritizoval volební štáb současného prezidenta Donalda Trumpa. „V posledních sedmi dnech nejdůležitějších voleb v naší historii bude mít prezident Trump zakázáno bránit se na největší platformě v Americe,“ uvedla Samantha Zagerová z tiskového oddělení prezidenta USA. „Když se budou miliony voličů rozhodovat, prezident bude umlčen mafií ze Silicon Valley, která zároveň umožní korporátním médiím zveřejňování jejich zaujatých reklam, jimiž se budou snažit přesvědčit voliče ve swing státech,“ dodala.

Dalším důležitým opatřením Facebooku má být důraz na zamezení dezinterpretace volebních výsledků. Pokud se například jeden z kandidátů bude chtít prohlásit za vítěze ještě před vyhlášením oficiálních výsledků, opatří Facebook jeho příspěvek štítkem s odkazem na aktuální propočet.

Facebook se snaží napravit si reputaci po předchozích volbách z roku 2016, během nichž fake news na své platformě nijak nereguloval a následně čelil kritice, že umožnil například dezinformačním kampaním z Ruska ovlivnit volby. Letos je navíc americká společnost ještě více rozdělená a kampaň vypjatější. Zuckerberg si je toho dobře vědom a přiznal, že má obavy ze zvýšeného rizika občanských nepokojů.

Facebook už dříve deklaroval, že hodlá blokovat příspěvky s nepravdivými výroky o způsobu hlasování nebo o situaci ve volebních místnostech. Současně má v plánu omezení funkce přeposílání zpráv přes Messenger. Tímto způsobem by se totiž někdo mohl například pokusit odradit lidi od účasti ve volbách rozšířením poplašné zprávy o výskytu onemocnění covid-19 v některých volebních místnostech.

Technologičtí experti jsou ohledně funkčnosti deklarovaných kroků skeptičtí. Například profesor Siva Vaidhyanathan z University of Virginia řekl agentuře AP, že pravidla Facebooku jsou rozumná, ale není přesvědčený o tom, že budou efektivní. Facebook má totiž podle něj s vymáháním svých nařízení obvykle potíže.

Vyzyvatelem současného prezidenta Trumpa v listopadových volbách bude kandidát Demokratické strany Joe Biden. Podle průběžných průzkumů má navrch, i když poslední dobou se jeho náskok zmenšuje.