Facebook, Twitter, Amazon: Jak se krotí titáni

Z vítězů digitální revoluce se stali noví světovládci. Politici se po dekádách mlčení snaží jejich moc omezit – nebo se na ní přiživit.

Facebook, Twitter, Amazon: Jak se krotí titáni
Jack Dorsey | Profimedia.cz

Nechtěli byste být v kůži Juliena Jina. Čínské úřady jej nejspíš proti jeho vůli drží doma, kdežto v Americe na něho líčí FBI. A hned tak to lepší nebude.

Čínský Američan Jin (ve staré vlasti známý jako Ťin Sin-ťiang) byl až do loňského podzimu členem vedení kalifornské firmy Zoom. Té firmy, která byla loni ve správnou chvíli na správném místě, když zaměstnavatelé začali pod tlakem pandemie ve velkém používat její software k pořádání videokonferencí. Také se to pěkně odrazilo na ceně akcií: Ve srovnání s loňským březnem stoupla až na pětinásobek, dnes je po mírné korekci na trojnásobku.

Náš Julien Jin měl v Zoomu delikátní pozici: Byl spojkou pro jednání s čínskou vládou. Pendloval mezi Kalifornií a Pekingem a uhlazoval hrany požadavků čínských komunistů tak, aby se jejich hranatý kolík vešel do kulatého otvoru amerického korporátního prostředí s co nejmenšími obtížemi.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit