Další špatná zpráva pro Evropu. Alžírsko vydírá EU plynem a uprchlíky

Alžírsko pozastavilo se Španělskem smlouvu o přátelství a hrozí omezením dodávek plynu. Vydírá Evropu i tím, že podporuje migraci z Alžírska do Unie. Severoafrická země dodává asi desetinu spotřebovaného zemního plynu v rámci celé EU.

Další špatná zpráva pro Evropu. Alžírsko vydírá EU plynem a uprchlíky
Rafinerie v Alžírsku, ilustrační foto | Shutterstock.com

Pro Evropu se v rámci energetické politiky rýsuje další problém. Nejenže Rusko omezuje dodávky plynu do EU kvůli protiruským sankcím, zády k Bruselu, respektive k Madridu, se otáčí také Alžír. Autoritářská vláda podporovaná prezidentem Abdalem Madžídem Tabbúnim se totiž rozhodla neprodlužovat smlouvu o přátelství se Španělskem. Jednostranně zmrazila obchodní vztahy s Evropou a potenciálně jsou ohroženy dodávky zemního plynu. 

Podporuje také příliv uprchlíků z Afriky, jen 8. června u ostrova Mallorca přistálo 113 migrantů z afrických zemí, což je letos rekordní počet. Madrid se obává, že nelegální migraci používá Alžírsko jako politickou páku k jednání se Španělskem, respektive celou Evropskou unií. Stejně se zachovalo loni Maroko, když otevřelo své hranice a umožnilo několika tisícům uprchlíků dostat se do španělské exklávy Ceuta.

Alžírsko je druhým největším dodavatelem zemního plynu do Španělska, pokrývá asi čtvrtinu jeho spotřeby. V rámci celé EU to je desetina. Už loni v listopadu uzavřela země plynovod Maghreb–Europe Gas Pipeline (MEG), jenž vede přes Maroko až do Cordóby v Andalusii a má kapacitu dvanáct miliard kubíků plynu ročně.

Alžírsku se totiž nelíbí postoj Španělska, jež podporuje Maroko ve sporu o Západní Saharu, což je území, které Madrid okupoval až do roku 1975, kdy jej anektoval Rabat. Pouštní oblast si kromě Maroka nárokuje i Fronta Polisario, kterou podporuje právě Alžír. Španělská vláda vedená socialistou Pedrem Sánchezem v březnu přestala zastávat ve sporu neutralitu a podpořila nároky Maroka, jež by ze Západní Sahary vytvořilo autonomní oblast. 

Madrid rozčílil Alžír

To vzbudilo v Alžírsku velkou vlnu nevole a prezident Tabbúni zastavil dohodu o repatriaci tisíců uprchlíků z Evropy zpět do Afriky. Státní plynárenská a ropná společnost Sonotrach pak oznámila, že Španělsku zvyšuje ceny za plyn. Státní společnost navíc spolupracuje na nových projektech těžby plynu v Africe s ruským gigantem Gazprom.

Poslední kroky Madridu zřejmě povedou k vyostření vztahů s Alžírskem v době, kdy to není kvůli válce na Ukrajině žádoucí. Španělský list El País dokonce píše o vytvoření nové frontové linie na jižní hranici Evropy. 

Do diplomatické bitvy se zapojila i Evropská komise, která Alžírsko varovala před uvalením sankcí, pokud zavede španělskou obchodní blokádu. Tabbúni následně slíbil, že nasmlouvané dodávky plynu budou do Španělska pokračovat. Nicméně není jisté, zda své sliby splní. Země totiž podporuje Moskvu a veřejně neodsoudila ruskou invazi.