Etiopie v poločase rozpadu

Proč druhá nejlidnatější africká země už nikdy nebude taková jako před začátkem války o Tigraj

Etiopie v poločase rozpadu
Pro etiopskou armádu mělo být zkrocení tigrajských povstalců rutinní záležitostí. Místo toho se nyní boje přibližují hlavnímu městu Addis Abebě. | Profimedia.cz

Měla to být rychlá válka, při níž početně silnější vládní jednotky rozdrtí povstalce kdesi na severu Etiopie. Ve výsledku se konflikt vleče už víc než rok a o tom, jak úspěšně si v něm etiopská armáda vede, asi nejlépe vypovídá výzva premiéra Abiye Ahmeda z minulého týdne k mobilizaci civilního obyvatelstva na obranu Addis Abeby. Vzbouřenci v tu chvíli stáli necelých 300 kilometrů od hlavního města.

Nic z toho ještě před necelými třemi lety nejspíš nikdo nečekal. V dubnu 2018 se novým premiérem druhé nejlidnatější africké země stal Abiy Ahmed, jenž rozjel mohutné politické a ekonomické reformy doma a také změnil zahraniční politiku země. V zahraničí sklízel veskrze pozitivní ohlasy (ostatně v roce 2019 dostal Nobelovu cenu za mír), doma však tvrdě narazil.

Situaci měly projasnit letošní červnové parlamentní volby (původně naplánované už na rok 2020, ale kvůli covidu odložené). Očekávalo se, že stvrdí Ahmedovo reformní směřování země, a jeho nová Strana prosperity se skutečně stala jejich jednoznačným vítězem, byť v pětině okresů byly volby z různých důvodů odloženy. Oslavné fanfáry však překryl ryk zbraní tigrajských ozbrojenců, kteří právě dobyli město Mek’ele.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit