Esej: Zrcadlo a lumpové

Proč je dobré číst o fotbalu? Protože kdo nepochopí Diega Maradonu, bude obtížně chápat i Donalda Trumpa.

Esej: Zrcadlo a lumpové
ilustrace Vojtěch Velický

Listopad roku 2020 je dílčí špatnou zprávou pro dvě obskurní sekty, jejichž mocenský vzestup ohrožuje budoucnost lidstva. První z nich je klika okolo Donalda Trumpa, prezidenta Spojených států, jemuž voliči upřeli druhé funkční období. Druhou z nich je podstatně početnější houf obdivovatelů někdejšího argentinského fotbalisty Diega Maradony, jenž v posledním listopadovém týdnu podlehl v nerovném boji s vlastním životním stylem.

Na první pohled ti dva muži nemají mnoho společného. Na jedné straně téměř dvoumetrový chlapík zpola árijského původu s nákladnou blond čupřinou, na straně druhé poloindián o 165 centimetrech. Na jedné straně nařvaný Trumpův slogan America First, na straně druhé primitivní antiamerikanismus Maradonův. Na jedné straně perfektní oblek, na druhé tepláková souprava; na jedné straně kličky právní, na straně druhé fotbalové. 

Takové rozdíly ve vnějších detailech dávají snadno zapomenout na daleko hlubší podobnosti obou mužů, jež také mají daleko podstatnější důsledky. To by ovšem mohlo být jedno; co komu sejde na tom, jestli špatný americký prezident a výborný argentinský fotbalista mají nebo nemají co společného? Ani skutečnost, že oba muži mají pověst bezskrupulózních lumpů, by neměla šokovat; v obou branžích je lumpárna uznávaným či alespoň široce tolerovaným modem operandi.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit