Esa v Trumpových rukávech

Tři způsoby, jimiž americký prezident ještě může v listopadu dosáhnout na stále nepravděpodobnější znovuzvolení.

Esa v Trumpových rukávech
ilustrace Vojtěch Velický

Donald Trump je na ručník. Zaprvé se poškodil sám vlastní arogancí, jež mu znemožňuje zasáhnout okruh voličů širší než ten tvořený jeho skalními příznivci. Zadruhé reakce jeho administrativy na pandemii přinutila Spojené státy udělat velmi viditelný a bolestný krok na (možná neodvratné) cestě do třetího světa. Zatřetí mu těsně před volbami soud nakázal zveřejnit daňová přiznání, z nichž plyne, že o mnoho více než naparování a podfukaření neumí. Aura multimiliardáře vítěze, kterou tak pracně celý život buduje, je pryč. A nádavkem dostal v předvolebním finále covid-19, což z něj, jak by sám řekl (kdyby šlo o někoho jiného), činí losera. 

Nepovedla se mu televizní debata, během níž zanechal i u vlastních příznivců špatný dojem. V průzkumech voličských preferencí jeho odstup od vyzývatele Joea Bidena každým týdnem roste. Počátkem minulého týdne bylo dílčí skóre Biden–Trump 49,8 : 41,5 procenta. Ještě žádný kandidát nevyšel z takové situace vítězně. 

A přesto má současný americký prezident velkou šanci Bidena porazit. Jak je to možné, si ukážeme na následujících řádcích.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit