A co chatař s cirkulárkou? ERÚ chystá nové tarify v elektřině

ERÚ znovu otevřel citlivé téma určování konečné ceny elektřiny. Ta by nově měla více zohledňovat, zda spotřebitel zatěžuje síť, nebo jí naopak prospívá.

A co chatař s cirkulárkou? ERÚ chystá nové tarify v elektřině
ilustrační foto | Shutterstock.com

Energetický regulační úřad (ERÚ) odstartoval práce na novém designu energetického trhu. Na Solární konferenci o tom informoval člen rady ERÚ Petr Kusý.

Jde o nutnou změnu reagující na vývoj v energetice, zároveň však o třaskavé téma. Novou tarifní strukturu navrhl úřad už před šesti lety pod vedením tehdejší předsedkyně Aleny Vitáskové. Ta sama paradoxně záměr následně torpédovala a nakonec ho smetla ze stolu.  

Složitá otázka se totiž smrskla na debatu o tom, že by odběratelé s nízkou spotřebou mohli platit více. Jako typická oběť byl prezentován chatař s cirkulárkou, který celé dny žádnou elektřinu neodebírá, ale pak nárazově spustí svůj stroj s vysokou spotřebou. Takový odběratel totiž značně zatěžuje síť. Právě to by mělo být v budoucích tarifech zohledněno více než spotřeba samotná.

Podle Kusého však nepůjde o opakování dřívějšího pokusu a změna bude mnohem komplexnější. „Tarify se určitě změní, ale ne ve smyslu, jako tomu bylo dříve. Dřívější snahy měly změnit tarify a udělat nové, což mělo dopady na zákazníky. Tato věc se bude týkat úplně nového designu trhu, to znamená, že každý zákazník si bude moci instalovat chytré elektroměry, fotovoltaické panely, akumulaci, poskytovat flexibilitu síti a bude se spíše vyhodnocovat, jak se chová vůči soustavě, zda jí přispívá, nebo spíše škodí. Podle toho se budou vyhodnocovat i cenové signály,“ vysvětlil Kusý. 

Odběratelé s nízkou spotřebou, ale vysokou nárazovou potřebou budou tedy podle něj mít možnost uzpůsobit své odběry tak, aby síť nezatěžovali. To pro ně pak bude i cenově výhodnější.

Připravovaná změna představuje dlouhodobý proces. Do konce června chce ERÚ připravit základní koncepci, následovat bude veřejný konzultační proces. Na podzim se očekává schválení koncepce. Postupná implementace změn by měla trvat až do roku 2028.