Potraviny výrazně zdražily. Kvůli epidemii i neúrodě

Jídlo v českých obchodech zdražovalo v posledních měsících nebývalým tempem. Připlatí si především milovníci ovoce a vepřového.

Potraviny výrazně zdražily. Kvůli epidemii i neúrodě
Za broskve a nektarinky letos zaplatíme o 121,4 procenta více než před rokem. Cena broskví aktuálně atakuje 70 korun za kilogram. | Shutterstock.com

Téměř 24 kilogramů jablek sní každý Čech v průběhu roku. Podle posledních dostupných dat za letošní září přitom bylo nejpopulárnější tuzemské ovoce skoro o 50 procent dražší než před rokem. Pokud se ceny udrží, znamenalo by to navýšení výdajů o 560 korun za rok.

Podle dat Českého statistického úřadu však zdražují nejen jablka. S výjimkou banánů citelně vzrostly ceny všech sledovaných druhů ovoce, některé zeleniny, ale také masa v čele s nejoblíbenějším vepřovým. A rovněž polotovarů a nejrůznějších snadno připravitelných druhů potravin, které začalo mnoho Čechů v době práce z domova intenzivně nakupovat.

Příčin nebývalého zdražování potravin je několik, od špatné úrody ovoce v loňském roce přes africký mor prasat, decimující světové chovy, a snižující tak nabídku vepřového, až po koronavirus, který mění stravovací návyky Čechů. 

Čínská chřipka může přitom období růstu cen i ukončit. Podle obchodníků začínají Češi po letech na potravinách zase šetřit a poohlížejí se po levnějším zboží. 

Více o drahých potravinách si můžete přečíst v aktuálním vydání týdeníku Hrot, které vyšlo v pondělí 2. listopadu.