Energo-Pro má hotovo. Turbíny vodních elektráren v Turecku jsou v provozu

Česká energetická skupina Energo-Pro byznysmena Jaromíra Tesaře uvedla do provozu první turbíny nových vodních elektráren Karakurt a Alpaslan 2 v Turecku.

Energo-Pro má hotovo. Turbíny vodních elektráren v Turecku jsou v provozu
ilustrační foto | Archiv

Zbývající turbíny spustí Energo-Pro do konce roku. Díky včasnému dokončení tak český investor získá zvýhodněnou výkupní cenu vyrobené elektřiny, která bude dosahovat 86 až 96 dolarů za jednu megawatthodinu.

Zvýhodněná výkupní cena zkrátí návratnost investice a umožní firmě rychleji splatit dluhy, ke kterým se kvůli stavbě elektráren zavázala. „Když započítáme předpokládanou výrobu elektřiny, mohli bychom v prvních pěti letech utržit zhruba 520 milionů dolarů. Samozřejmě že výhodou je také to, že deset let budeme mít pevně daný dolarový tarif,“ potvrzuje výkonný ředitel skupiny Energo-Pro Pavel Váňa.

Vodní elektrárna Karakurt má celkový instalovaný výkon 99,5 megawattu, Alpaslan 2 dokonce 280 megawattů. Jde tak o největší hydroelektrárny, které česká firma postavila za poslední tři desetiletí. Celkem se jedná o investici v hodnotě přes 800 milionů dolarů (18 miliard korun).

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit