Energetik Šnobr se opět spojí s J&T a cílí na britskou chemičku

Tuzemský investor do energetiky a cestovního ruchu Michal Šnobr zakládá nový fond se skupinou J&T. Společně koupili desetinu v obřím britském výrobci běloby Venator Materials.

Energetik Šnobr se opět spojí s J&T a cílí na britskou chemičku
Michal Šnobr | foto Profimedia.cz

Je znám hlavně jako kritický minoritní akcionář polostátního ČEZ anebo majitel hotelového řetězce Amenity Resorts s projekty na Lipně či ve Špindlerově Mlýně. Teď Michal Šnobr opět spojí síly se svou „rodnou“ skupinou J&T a společně začnou investovat do chemického průmyslu.  

Stane se tak ve spolupráci s investičním fondem kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments, který společně se Šnobrem založí private equity fond J&T MS 1 SICAV. Společně aktuálně investují do přední světové chemické společnosti Venator Materials PLC, obchodované na newyorské burze. Tímto krokem získávají 9,42procentní podíl této firmy a stávají se jejím druhým největším akcionářem.

„Již delší dobu sledujeme Venator Materials a trh titanové běloby obecně a pevně věříme v jedinečnou tržní pozici Venatoru, který se zaměřuje na úzce specializovaný segment tohoto trhu. Jsme přesvědčeni, že akcie Venatoru jsou hluboce podhodnocené,“ uvedl k investici Šnobr. 

Podle Šnobra cílem fondu není vyloženě plošný vstup do chemického průmyslu, v první řadě jde o investiční příběh britského Venatoru. „Samozřejmě nemohu teď vyloučit budoucí vstup do dalších firem, ale v tuto chvíli jde zejména o story této akcie. Je v ní celá řada paralel s případy jako Unipetrol, či ČEZ,“ vysvětluje pro Hrot Šnobr, který zatím ale nechce rozkrývat další strategii ve britské chemičce ani přesné rozložení sil v nově vzniklém fondu. 

Britská společnost Venator Materials PLC je přední světová chemická společnost s tržbami 2,2 miliardy amerických dolarů, věnující se výrobě titanové běloby a funkčních aditiv. Její produkty se využívají primárně jako přídavek do plastů a nátěrů, ale taktéž v kosmetice, potravinářství, textilním a papírenském průmyslu. Společnost se sídlem ve Velké Británii provozuje dvacet továren po celém světě a zaměstnává přibližně 3700 lidí.

Vznikla v roce 2017 odštěpením od amerického průmyslového koncernu Huntsman Corporation a vstupem na burzu v New Yorku. Vlastnictví firmy je rozdrobeno mezi několik kapitálových fondů a private equity firem, přičemž největší je americká investiční společnost SK Capital Partners. Svým produktovým profilem je například přímým konkurentem Babišovy chemičky Precheza, jen zhruba tak dvanáctkrát větší.

Dvaapadesátiletý Šnobr začínal jako analytik právě ve skupině J&T, kde jí radil s prvními investicemi v energetice. Ačkoli se formálně osamostatnil, k česko-slovenské skupině měl vždy velmi blízko. Sám se zaměřil na investice do energetických firem, patří mezi největší a nejvýraznější minoritní akcionáře ČEZ, pustil se do realitního byznysu, hotelový řetězec Amenity Resorts má pět areálů v Česku, kromě toho investuje do zemědělské půdy, chvíli mu patřil také řetězec s počítačovými hrami JRC, který loni prodal.