Energetický trh chce oživit startup bezDodavatele

Nová firma slibuje nezávislost na velkých energetických skupinách, přitom ji vede a vlastní marketingový ředitel Bohemia Energy.

Energetický trh chce oživit startup bezDodavatele
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Chcete být součástí energetické revoluce? Přidejte se k nám ještě dnes. S tímto troufalým heslem vyráží do boje o zákazníky na trhu s elektřinou a plynem nový hráč s názvem bezDodavatele. Zákazníkům nabídne možnost obejít tradiční dodavatele a kupovat energie za cenu na burze. Elektřinu chce nakupovat výhradně z obnovitelných zdrojů umístěných v Česku.

Za novou firmou stojí podle informací v obchodním rejstříku Robert Chmelař, který přitom od května 2017 zastává funkci marketingového ředitele společnosti Bohemia Energy, což je čtvrtý největší dodavatel elektřiny v Česku dle počtu zákazníků. Podle vyjádření tiskové mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné se jedná o Chmelařovu soukromou aktivitu, která není obchodně ani marketingově propojena s činností skupiny Bohemia Energy. Vlastníci společnosti – Jiří a Hana Písaříkovi – o působení Chmelaře v další energetické firmě vědí a nemají prý k tomu námitky.

Podle informací webu Solárnínovinky.cz, který na příchod nového dodavatele jako první upozornil, si bude firma bezDodavatele účtovat za zprostředkování a související služby šest korun bez DPH za den (tedy 2190 korun za rok). Cena vlastní elektřiny a plynu se bude odvíjet od jejich tržní ceny a firma bezDodavatele si k ní nebude přidávat žádnou marži. Ta je v případě domácností vysoká. Hlavní dodavatelé podle informací webu týdeníku Hrot prodávají zemní plyn až za dvojnásobek dlouhodobé ceny na burze.

Nakolik bude nabídka nového dodavatele výhodná, lze těžko určit. V cenových srovnávačích se zatím neobjevuje a z důvodu přeprodeje elektřiny a plynu za aktuální tržní cenu to ani není možné. Vzhledem k vysokému paušálnímu poplatku lze odhadovat, že služby firmy bezDodavatele budou vhodné pro zákazníky s vysokou spotřebou energie.