Vylepšené vakcíny proti omikronu mají zelenou. V Česku snad budou koncem září

Evropská léková agentura (EMA) doporučila Evropské komisi schválit vylepšené vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Mají vyšší účinnost proti převládající variantě omikron.

Vylepšené vakcíny proti omikronu mají zelenou. V Česku snad budou koncem září
Dobový snímek, kdy očkovací centra ještě čelila náporu zájemců o vakcínu. Teď jsou buď zavřená, nebo prázdná. Změnit by to ale mohl podzim. | foto Michal Čížek, týdeník Hrot

„Vakcíny jsou přizpůsobeny, aby lépe odpovídaly cirkulujícím variantám SARS-CoV-2. Upravené vakcíny mohou rozšířit ochranu proti různým variantám, a proto se očekává, že pomohou udržet optimální ochranu proti covidu-19, jak se virus vyvíjí,“ uvedla agentura v tiskové zprávě.

EMA se při svém doporučení opírala o vědecké studie, podle nichž mohou inovované vakcíny u dříve očkovaných lidí vyvolat silné imunitní reakce proti variantě omikronu BA.1 a původnímu kmeni SARS-CoV-2. „Konkrétně byly účinnější při spouštění imunitních reakcí proti subvariantě BA.1 než původní vakcíny,“ sdělila agentura.

Nyní se čeká na konečné rozhodnutí ze strany Evropské komise. Padnout by mohlo v rámci dnů.

Vylepšené vakcíny jsou určeny k použití u lidí ve věku dvanácti let a starších, kteří absolvovali alespoň základní očkování proti covidu-19. Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví by mohly první dodávky vakcín dorazit na přelomu září a října. Zhruba v tomto období rovněž lidem resort doporučuje přeočkování s tím, že všechny schválené vakcíny chrání před těžkým průběhem onemocnění covid-19 a smrtí.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou i původní očkovací látky stále účinné. Využívat se budou zejména u lidí, kteří dosud nebyli vůbec očkováni, tedy pro základní schéma očkování.