Už příští rok ušetříme za elektřinu i plyn. Velké firmy zaplatí víc za zelenou energii

Za elektřinu a plyn v příštím roce ušetří většina odběratelů. Klesá jak tržní cena, tak i regulované platby stanovené Energetickým regulačním úřadem.

Už příští rok ušetříme za elektřinu i plyn. Velké firmy zaplatí víc za zelenou energii
Energetika - ilustrační foto | Tomáš Novák

Po sérii oznámení velkých dodavatelů elektřiny a plynu, že jdou s cenou dolů, se přidal také Energetický regulační úřad. V lednu 2021 odstartuje nové regulační období, v němž snížil povolenou míru ziskovosti distributorů elektřiny a plynu. Zákazníci by díky jeho zásahu měli v součtu za pět let ušetřit celkem 26 miliard korun. Jiné vlivy – včetně snížení spotřeby v důsledku epidemie koronaviru – naopak táhnou cenu nahoru.

Pokles regulovaných plateb, jež u domácností tvoří více než polovinu celkových nákladů za elektrickou energii, dosáhne v průměru 1,7 procenta. Týká se hlavně sítě ČEZ Distribuce (-2,6 procenta), v Praze a na jihu republiky se jedná spíše o stagnaci. „V případě pětiprocentního poklesu neregulované části ceny se celkové náklady u modelových domácností sníží o 3,1 až 3,4 procenta. V případě bytu s malou spotřebou se jedná o úsporu 350 korun za rok, v případě vytápění bytu přímotopem o 730 korun,“ doplnil předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Výraznější pokles se podle Trávníčka odehraje v případě zemního plynu, kde tržní složka ceny klesá meziročně o 8,6 procenta. Pokles regulovaných složek ceny, o nichž rozhoduje ERÚ, bude mírnější a týká se hlavně sítě GasNet, která pokrývá 12 ze 14 českých krajů (-2,8 procenta). Naopak v Praze je s ohledem na nutné investice do zastaralé rozvodné sítě regulovaná složka ceny navýšena o 4,7 procenta. Celkové výdaje běžných domácností za zemní plyn by tak v příštím roce mohly klesnout zhruba o sedm procent.

Zvýšení regulovaných cen naopak postihne průmyslové podniky a další velké odběratele. Vzhledem k neochotě vlády zvýšit podíl na financování vícenákladů spojených s výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů totiž ERÚ musel přenést zátěž na velké odběratele a navýšit jim platby až o jednu třetinu.

Navzdory tomuto navýšení však i nadále budou průmyslové podniky platit za každou megawatthodinu zelené elektřiny výrazně méně než domácnosti. Na druhou stranu bude mít průmysl prospěch z faktu, že tržní cena elektřiny je v meziročním srovnání o 14 procent nižší, plyn zlevnil dokonce o 27 procent.