E.ON v Česku vydělal skoro pět miliard

Tři hlavní společnosti skupiny E.ON vydělaly méně než v roce 2018. Stále se ale jedná o solidní zisky.

E.ON v Česku vydělal skoro pět miliard
E.ON, ilustrační foto | Profimedia.cz

Poměrně úspěšný rok mají za sebou společnosti skupiny E.ON působící na českém trhu. Tři klíčové firmy v součtu vydělaly 4,7 miliardy korun po zdanění. Jak v úvodu výroční zprávy zmínil předseda představenstva E.ON Distribuce Zdeněk Bauer, finanční výsledky od roku 2021 dále budou záviset na nastavení pravidel cenové regulace ze strany Energetického regulačního úřadu.

Nejziskovější z trojice podniků je tradičně E.ON Distribuce, majitel a provozovatel rozvodné sítě v jižní části Čech a Moravy. V jihočeském regionu vlastní také síť plynovodů. V loňském roce zaznamenala pokles čistého zisku o devět procent na 3,22 miliardy korun, tržby stagnovaly na úrovni 19,6 miliardy. Značný podíl na poklesu ziskovosti měl růst personálních nákladů. E.ON Distribuce totiž začlenila do svých řad 1395 zaměstnanců, kteří dříve pracovali ve firmách E.ON Servisní a E.ON Česká republika.

Společnosti E.ON Energie se loni podařilo navýšit tržby o 14 procent na 49,6 miliardy korun, naopak čistý zisk klesl o 13 procent na 1,32 miliardy korun. Zaměřuje se na dodávku elektřiny a zemního plynu koncovým zákazníkům v Česku. V případě elektřiny je druhým a u plynu čtvrtým největším hráčem na trhu. Postupně proniká do oboru dopravy prostřednictvím dobíjecích stanic pro elektromobily a plnicích stanic s CNG.

E.ON Česká republika má ve skupině roli servisní organizace. V minulém roce jí klesl čistý zisk o 100 milionů na 164 milionů korun, tržby spadly na polovinu stavu z roku 2018 – tedy na 2,77 miliardy korun. Zmenšení firmy souvisí s převodem části aktivit na sesterskou E.ON Distribuci. Součástí skupiny jsou ještě menší společnosti E.ON Telco a Local Energies.