Dvojité aleluja. Do Česka se vrací politická témata

Aleluja, do české kotliny se vrací politika! Předvánoční daňová přestřelka je toho předzvěstí.

Dvojité aleluja. Do Česka se vrací politická témata
Covidové restrikce citelně zasáhly české školství. Online výuka, změny v termínech a struktuře přijímaček, maturit i státnic dále rozevřely nůžky mezi dobrými, průměrnými a špatnými školami. | Tomáš Novák týdeník HROT

Není političtějšího tématu než právě daně. Kvůli nim byly ve středověku svolávány první evropské parlamenty. Dokonce díky nim v historii vznikaly nové státy, a ne ledajaké, třeba ty Spojené americké.  

Daně jasně ukazují, jak kdo vidí roli jedince ve společnosti. V praxi demonstrují, jestli opravdu věříte, že každý svéprávný člověk nejlépe ví, jak naložit s vydělanými penězi, nejlépe rozhodne, jestli je utratí, uloží, investuje, nebo někomu daruje, anebo si myslíte, že člověk je takové věčně nedospělé a nesvéprávné dítě, které si se svou svobodou neví rady. A proto je mu třeba co největší část peněz vzít a ve formě různých služeb a dávek (samozřejmě jen někdy a jen zčásti) vrátit.

Tak průzračných politických témat, jako jsou daně, není mnoho. Většina témat je naopak dost komplikovaná. Názory na ně jsou dvousečné a zrcadlí směsici různých ideových a odborných východisek i technicistních řešení. A přece jsou to ze své podstaty témata vztahu jedince, rodiny, obce, veřejných peněz a státu, tedy témata navýsost politická! Takovým tématem je i školství a vzdělávání.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit