Dvě procenta. A hned!

Kdy jindy než teď je chvíle, kdy by vláda měla přitlačit na plnění dlouho zanedbávaného spojeneckého závazku dávat dost peněz na obranu?

Dvě procenta. A hned!
ilustrační foto | Profimedia.cz

Po Putinově agresi proti Ukrajině se otřásají postoje veřejnosti. Najednou jsou tu solidarita, vstřícnost, národní hrdost. A co víc, mnozí Češi jsou alespoň pro teď připraveni akceptovat, že bezpečnost něco stojí a nikdo ji nezajistí jen pro krásné slovanské oči a lepé křivky našich žen a dívek.

Politická scéna jako celek stojí – s výjimkou extremistů zleva i zprava – na straně Ukrajiny, která se rozhodla bránit. Vidí hrdinství a odhodlání a zbraně v rukou! Zbraně, kterých se nedostává, a tak je ochotně posíláme a přispíváme na ně.

V přímém přenosu dostáváme jasný důkaz, že beze zbraní, kvalitně vycvičené a organizované armády a dalších bojových schopností se ani v 21. století neobejdeme. Svět byl, je a vždycky bude nebezpečné místo, kde se relativně bezpečně budou moci cítit jen ti, kdo včas pochopí, že do své obranyschopnosti musejí investovat. Dost a dost peněz a také část národní suverenity, což zvláště platí pro malé země v centru zájmů ambiciózních regionálních mocností.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit