Dvě krize v jedné

Krize by světovou ekonomiku letos pravděpodobně dostihla i bez epidemie čínské chřipky. Můžeme si tedy odbýt dvě ve stejnou dobu.

Tržní ekonomika má spoustu výhod, ale také pár nevýhod. Jednou z nich je cyklický vývoj, kdy se během nějakých deseti let vystřídá krize, oživení a čas prosperity. Minulá krize naplno udeřila v polovině roku 2008. Spojené státy rostly nepřetržitě od konce roku 2009 (a Česko od poloviny roku 2013), takže bylo jen otázkou času, kdy časy hojnosti skončí. Signálů o blížící se krizi se během loňského roku vyrojilo víc než dost.

Mizerná nálada

Začít můžeme třeba u politiky a politiků. Vyvolávání a přiživování celní války mezi Spojenými státy a Čínou, Trumpovy plány zdanit dovoz aut z Evropy, nejistota okolo brexitu a tak dále. Vlastně to byl zázrak, že krize neudeřila naplno už loni. Na datech z Česka vidíme, že ekonomiku loni poháněla hlavně domácí spotřeba, tažená růstem mezd a vládních výdajů. Naopak růst průmyslu se loni v létě zastavil a průzkum nálad mezi manažery už skoro rok ukazuje, že nálada je mizerná.

Pokud vezmeme index produkce zpracovatelského průmyslu, tak poslední růst Česko vykázalo v loňském květnu (plus 2,8 procenta). Od té doby se meziroční změna v průmyslové produkci pohybuje mezi nulou a minus třemi procenty (po očištění o kalendářní vlivy). Automobilový průmysl a navazující obory se ještě loni držely v kladných číslech, ale v jiných odvětvích už tak veselo nebylo.

Také vývoj na finančních trzích v posledních dvanácti měsících je varující. Ceny akcií až do února podezřele rostly; podobný vývoj ve tvaru střechy, kdy akcie nejprve bláznivě rostou a pak nezadržitelně padají, se odehrál v letech 1928/1929 i 2007/2008. Podezřelý je i nárůst zájmu o zlato a tím i jeho ceny, který lze pozorovat od května loňského roku. Část investorů zřejmě dokáže příchod krize vytušit a včas překlopí část majetku z akcií do zlata.

Štěstí v neštěstí

Svět má tedy ve svém současném neštěstí zároveň i trochu štěstí. Může si odbýt dvě krize – běžnou cyklickou a mimořádnou koronavirovou – v jednom termínu. Oživení ekonomiky podle všech předpovědí nastane v příštím roce.

Také rychlé zotavení akciových trhů naznačuje, že podle investorů bude tato krize krátká a návrat na předkrizové hodnoty svižný. Jen škoda, že okolo cesty budou početné hroby firem a živností, které nepřežijí dobu beztržbovou.