Dvanáct tisíc let stará závislost

Kouření zabíjí a dělá z lidí – jak ví každý, kdo četl Rychlé šípy – slabochy. O tom nemá smysl diskutovat, ovšem otázka je, jak dlouho už lidé ze sebe tabákem slabochy dělají

Dvanáct tisíc let stará závislost
ilustrační foto | Shutterstock.com

Až dosud se mělo za to, že lidé objevili omamné účinky nikotinu zhruba před třemi tisíci lety, nyní ovšem vědecký online měsíčník Nature Human Behaviour publikoval studii antropologů z kalifornské Far Western Anthropological Research Group, která datum prvního zneužití tabáku posouvá o dalších zhruba devět tisíc let do minulosti.

První tabakisté žili samozřejmě v Americe, protože právě odtud tato rostlina pochází, a to konkrétně v Utahu. Dnes se tam rozprostírá poušť, ­ovšem před 12 300 lety protékala místem nálezu dávno vyschlá řeka, a tak se mu říká Old River Bed. Lidé na břehu oné dávné řeky sídlili zhruba čtyři tisíce let a zanechali po sobě mimo jiné ohniště, ve kterém se našla čtyři zuhelnatělá tabáková semínka. Přímo datovat něco tak malého, jako je semínko, sice není možné, ovšem uhlíky z ohniště poskytly materiálu dost. Jestli dávní lidé tabák kouřili, žvýkali, či s ním prováděli ještě něco jiného, bohužel nevíme.

Samozřejmě nelze úplně odvrhnout možnost, že se tabáková semínka do ohniště dostala omylem. Antropologové však tuto možnost prakticky vyloučili. Zjistili například, že v místě nálezu tabák nerostl a do ohniště se zjevně nedostal ani z žaludků kachen, které indiá­ni – jak o tom svědčí kosterní nálezy – s oblibou lovili: kachny jej totiž nežerou, a navíc se tabák nevyskytoval ani v jejich hnízdištích. V ohništi se kromě toho našla zuhelnatělá semena dalších rostlin, které indiáni prokazatelně jedli, například merlíku.