Dvakrát víc nových fotovoltaik

Po letech útlumu opět v Česku přibylo přes 50 megawattů nového výkonu solárních panelů.

Dvakrát víc nových fotovoltaik
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Oproti minulým rokům úspěch, ve srovnání s okolními zeměmi slabý výsledek. Tak lze stručně zhodnotit loňské statistiky o přírůstku nových fotovoltaických elektráren v České republice. Jak uvedl předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmár, loni se podle předběžných údajů postavilo 6293 nových střešních fotovoltaik o celkovém výkonu 51,4 megawattu. O rok dříve se jednalo o 2905 zařízení a 25,1 megawattu.

Pozitivní zprávou je podle Krčmáře to, že se rozjela výstavba na střechách průmyslových areálů a logistických hal. Mezi ty největší patří jednomegawattové solární elektrárny, které postavily společnosti Lego Production a Thermo Fisher Scientific Brno. Komerční instalace se postaraly o 28,8 megawattu nového výkonu, a překonaly tak instalace na rodinných a bytových domech (22,6 megawattu).

Naprostá většina nových fotovoltaik čerpala podporu ve formě investiční dotace; komerční instalace z evropských fondů, střešní panely na rodinných a bytových domech z programu Nová Zelená úsporám. Jeho správu má na starosti Státní fond životního prostředí ČR. Jak uvedl ředitel fondu Petr Valdman, podpora ze zmíněného programu loni směřovala na 5932 střešních solárních elektráren.

Oproti ostatním zemím v regionu je však český výsledek poměrně slabý. Polsko stihlo loni nainstalovat zhruba 2200 megawattů nového výkonu ve fotovoltaice, Belgie a Maďarsko zhruba po 600 megawattech. Hlavní rozdíl je v tom, že ve většině evropských zemí je – na rozdíl od současné situace v Česku – povoleno stavět solární elektrárny na zemi a investoři mohou čerpat podporu ve formě zvýhodněné výkupní ceny elektřiny.

Nové fotovoltaiky v Česku
Rok Výkon (MW)
2017 4,8
2018 11
2019 25,1
2020 51,4

Zdroj: Solární asociace