Americké akciové indexy to od počátku roku s těmi evropskými projíždějí na celé čáře

Kam až moje paměť sahá, nepotkal jsem mnoho lidí bystrého úsudku, kteří by sázeli na Evropu v porovnání se Spojenými státy

Na ekonomické šoky federální vláda USA logicky reaguje rychleji než Evropa a ony také dříve odeznívají. Ekonomicky je EU sice téměř srovnatelně velká, ale z hlediska byznysu s vyššími transakčními a regulatorními náklady je poznamenaná podstatně jinou investorskou mentalitou, co se týká ochoty riskovat. EU a její „movers and shakers“ jsou schopni se vmanévrovat do nevýhodné pozice sami, aniž by uměli svoje pozice mimo EU podepřít adekvátní silou.

To, že zdražíte fosilní paliva emisními poplatky, které jsou násobně vyšší, než jaké mají vaši konkurenti (USA je na federální úrovni nemají), aniž byste je dokázali obchodními či politickými prostředky přinutit ke srovnání laťky, je pozoruhodnou směsicí idealismu, přesvědčení o své vlastní superioritě a nedostatku smyslu pro realitu. Ruský vpád na Ukrajinu znásobil nákladové výhody, které energeticky soběstačné Spojené státy mají, a vše je nyní umocněno štědrými investičními pobídkami federální vlády.

Nešťastník mdlého rozumu?

Po tomto srovnání musíte nevyhnutelně dospět k závěru, že kdo kdy zainvestoval do evropských akcií, je nešťastník mdlého rozumu, jemuž není pomoci. A hleďme: dva hlavní americké akciové indexy, tedy S&P 500 (+2,9 procenta) a Nasdaq Composite (+8,7 procenta), to od začátku letošního roku „projíždějí“ s evropskými indexy na celé čáře. Euro Stoxx 50 udělal za dva měsíce 11,1 procenta, francouzský CAC 11,7 procenta, německý DAX 9,9 procenta a italský FTSE MIB velmi pěkných 15,2 procenta.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit