Kdo se bojí důchodů. Do penzijní reformy se nikomu nechce

Vláda Andreje Babiše rezignovala na hlavní bod programu - důchodovou reformu. Do nepopulárních opatření se ale zjevně nechce ani opozici.

Kdo se bojí důchodů. Do penzijní reformy se nikomu nechce
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Důchodci vždycky byli a dál budou naší prioritou, nechal se nedávno v jednom ze svých pravidelných nedělních videí „Čau lidi“ slyšet premiér Andrej Babiš. Jako důkaz uvedl, že i v příštím roce se penzisté dočkají vyššího přidání, než na jaké by měli nárok podle valorizačního vzorce. K zákonnému růstu penzí jim chce kabinet přihodit v průměru tři stovky.

Za slibem přidání je těžké najít jinou motivaci než podzimní volby. Jak ukázaly mezinárodní studie, penzisté patřili mezi skupiny nejméně zasažené pandemií čínské chřipky. Současná vládní štědrost je tak racionálními argumenty neobhajitelná.

Vláda si sice připíše na konto primát v tom, o kolik za jejího působení starobní důchody vzrostly, zároveň ale nesplnila jeden z hlavních cílů, které si stanovila v programovém prohlášení. Penzijní reforma se nekoná. Způsob, jak udržet důchody alespoň na dnešní úrovni a zároveň nepotopit státní rozpočet, bude muset najít příští kabinet.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit