Co chybí umělé inteligenci k převzetí vlády nad světem? Dostatek elektřiny

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Celý článek
0

Válka na Ukrajině ukázala, že EU zbrojení sama neutáhne. Šéf Saabu varuje před protekcionismem

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Celý článek
0

Většina českých firem chce přijetí eura, ukázal průzkum

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

Celý článek
0

Druhá, hned po ropě

Káva je populární nápoj, bez kterého si řada lidí neumí představit život, a co víc, dokáže ho i prodloužit. Její budoucnost je ale nejistá

Druhá, hned po ropě
Pokud pijete tři až čtyři šálky kávy denně, podle současného vědeckého poznání vám to přinese více zdravotních benefitů než možných rizik. | Shutterstock.com

Byla by věda bez kávy a bude káva bez vědy? Řečnická otázka v sobě zahrnuje jen zlomek z komplexního vztahu vědy a kávy; káva jako palivo, předmět výzkumu, ale i záchrana „ohroženého druhu“.

Množství kreslených vtipů o tom, kolik je potřeba vypít šálků kávy na vědecký objev nebo po jakém množství kávy zajít za šéfem, je nekonečné a zdobí většinu laboratoří. Stejně tak nikdo nespočítá, kolik skvělých nápadů a vědeckých objevů vzniklo v kuchyňce při přípravě kávy nebo na konferencích při networkování během „coffee breaks“. I proto se někdy s nadsázkou za nejdůležitější vědecký přístroj považuje kávovar neboli vysokotlaký extraktor přírodních látek, jak se v některých případech obhajuje nákup nového „laboratorního vybavení“.

Káva je sama o sobě velkým tématem výzkumu – prospívá našemu zdraví, nebo mu škodí, jaké je ideální množství a na čem všem záleží, obsahuje škodlivé látky či jak zvýšit produkci a vyšlechtit odolnější rostliny? Právě poslední otázka je současnou vědeckou výzvou. V souvislosti se změnou klimatu totiž hrozí, že káva nebude.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit