Drony, partyzáni, panika. Kyjev si připravuje půdu pro útok

Operace Ukrajiny posledních dnů mají znervóznit ruského nepřítele, zmást pozornost velitelů, vystrašit demoralizované vojáky a připravit lepší podmínky pro chystaný útok na ruské pozice.

Drony, partyzáni, panika. Kyjev si připravuje půdu pro útok
Člen dělostřelecké brigády ukrajinské armády poblíž Bahmutu v Doněcké oblasti, ilustrační foto | Shutterstock.com

V posledních dnech se množí akce, které musí zvyšovat tep i tlak už tak velmi neklidnému vedení Kremlu a ruské armády. Na frontě se Rusům nedaří, k úplnému dobytí Bachmutu nedošlo, wagnerovci s Jevgenijem Prigožinem se bouří (alespoň naoko), Moskvu zasáhl útok několika desítek dronů, ruské milice bez většího odporu pronikly kilometry daleko do Bělgorodské oblasti, ukrajinský námořní dron zaútočil na ruskou loď nedaleko Bosporu.

Každopádně i podle britské vojenské rozvědky Rusko od začátku května zcela ztratilo iniciativu ve vedení války a jen „hasí“ problémy.

Všechny protiruské operace posledních dní lze podle The Financial Times (FT) považovat za přípravu na ukrajinský protiútok, jenž má za cíl vytlačit Rusy z okupovaného území. Ruské jednotky jsou nyní zaměstnávány na mnoha místech fronty, která dosahuje jednoho tisíce kilometrů.

Přípravné operace, včetně ničení zásobníků s pohonnými hmotami, jsou standardní přípravou každého útoku. Navíc je potřeba znejistit a oklamat nepřítele mnoha „falešnými“ operacemi a získat psychologickou výhodu v následujících bojích. „Úspěšná ofenziva začíná úspěšnou psychologickou ofenzivou. Ruská morálka není na nejvyšší úrovni,“ řekl pro FT vysoký ukrajinský představitel.

Vytvořit nepřehlednou situaci

Bývalý důstojník britské armády a autor knihy How to Fight a War Mike Martin tvrdí, že velení ukrajinské armády cíleně vytváří nepřehlednou situaci, jež má vést k tomu, aby ruští velitelé museli řešit mnoho dilemat a nemohli se soustředit na vlastní vojenské operace. 

Bývalý major americké armády John Spencer, jenž nyní vyučuje problematiku městské války na West Pointu, připomenul, že operace, které mají narušit psychiku protivníka, jsou v moderní době stále důležitější kvůli používání sociálních sítí. 

Neoficiální akce ukrajinských ozbrojených sil nutí Rusko vynakládat dodatečné zdroje, jak materiální, tak lidské. „Jsou jako kouzelnický trik: klamou diváka a vynucují si jeho pozornost jinde,“ vysvětlil Spencer. 

Útoky dronů na Moskvu vyvolaly na ruských sociálních sítích reakci proválečných blogerů, Kyjev byl nucen zaujmout stanovisko. Psychologického efektu možného ohrožení hlavního města Ruska bylo dosaženo. I diktátor Putin byl nucen přiznat, že je třeba posílit protivzdušnou obranu města. Narušil dlouhodobě budovanou kremelskou propagandu o tom, že ruská vojenská operace probíhá podle předem připraveného scénáře.

Ukrajinci nyní testují, jaké zbraně jim nejlépe fungují, například britské střely Storm Shadow. Američané navíc připouštějí, že Kyjevu dodají i střely ATACMS s doletem až 300 kilometrů, aby ukrajinská ofenziva byla ještě úspěšnější.