Drama v Kazachstánu: palác versus knihovna

Když se prezident Kazachstánu pustí do křížku s rodinou svého předchůdce (a dosud skutečného vládce země), teče krev a létají miliony.

Drama v Kazachstánu: palác versus knihovna
Otázkou číslo jedna bylo, jestli nový prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev bude jen loutkou v rukou rodiny Nazarbajevových, nebo jestli bude jeho pozice taková, že mu dovolí jednat samostatně. | Profimedia.cz

Z projektu Asia Gas Pipeline na výstavbu plynovodu od Kaspického moře do Číny plynuly desítky milionů dolarů přímo do kapsy jednoho z nejmocnějších kazašských podnikatelů Timura Kulibajeva. Schéma, jež takový stav věcí umožnilo, stálo na spolupráci jeho firem s ruským subjektem, jehož vlastníkem je muž z blízkého okruhu spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina. Schéma podrobně popisují dokumenty uniklé z Kazachstánu do redakce britského deníku Financial Times.

Technicky vzato ani nešlo o podvod. Firma ETK Alexandera Karmanova koupila levnou ocel z Číny a přeprodala ji ruskému výrobci plynovodních trubek, ovšem za cenu téměř dvojnásobnou. Utržené peníze poslala na účet Kulibajevovy firmy; oficiálně to byla odměna za konzultaci, jejímž výsledkem byl právě zmíněný výhodný prodej. Plyne to z materiálů, jež mají Financial Times k dispozici z neznámého zdroje. Ze zveřejněných informací přitom není zjevné, jestli redakce jeho totožnost zná. 

Osudná chyba

Materiály obsahují smlouvy a stovky e-mailů, které rekonstrukci takového schématu umožnily. Kromě toho obsahují podrobnou dokumentaci jedné takové transakce ve výši 200 milionů dolarů, z nichž Kulibajevovi měla na účtu přistát více než čtvrtina.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit