Drahé hypotéky a migrační vlna zdraží nájemní bydlení

Kombinace drahých hypoték, kvůli nimž se pro mnohé rodiny stávají byty nebo domy v osobním vlastnictví nedostupnými, a uprchlické vlny z Ukrajiny významně zvýší ceny nájemného.

Drahé hypotéky a migrační vlna zdraží nájemní bydlení
Ceny bytů i dalších nemovitostí dál rostou (ilustrační foto) | Tomáš Novák týdeník HROT

Ukazuje to analýza očekávaného vývoje na trhu nemovitostí v letošním roce od významné pražské realitní kanceláře Lexxus. Podle expertů této realitní kanceláře investice do rezidenčních nemovitostí může být v současné době paradoxně zajímavější než v předchozím roce.

„Předpokládáme, že nájemné poroste vyšším tempem než prodejní ceny bytů, což se pozitivně projeví ve výnosnosti rezidenčních nemovitostí,“ konstatoval Peter Višňovský, výkonný ředitel Lexxusu.

Útlum realitního trhu

Realitní kancelář, specializující se na pražský trh, předpokládá útlum rezidenčního trhu, který bude způsoben jak poptávkovou, tak nabídkovou stranou trhu. „V letošním roce očekáváme pokles kupní síly klientů především kvůli vysoké inflaci. Můžeme také počítat s poklesem hypotečního trhu, a to především kvůli nárůstu hypotečních sazeb a zpřísnění podmínek financování,“ uvedl Aleš Kadlečík, konzultant Lexxusu.

Dodal, že tyto skutečnosti měly vliv na to, že se hypoteční trh v prvním čtvrtletí téměř zastavil. „Na druhou stranu je však třeba zmínit, že v souvislosti s růstem ceny nemovitostí v uplynulých dvou letech vzrostlo reálné bohatství většiny obyvatel, kteří vlastní nějakou nemovitost,“ dodal Kadlečík.

Poptávka nad nabídkou

Firma očekává, že poptávka bude i přes výrazný pokles stále převyšovat nabídku, a to zejména kvůli nedostatečné výstavbě. Kromě dlouhotrvajících problémů s povolováním staveb se přidaly komplikace s náklady na výstavbu, které v současné době téměř není možné odhadnout. Z toho důvodu již část developerů pozastavila plánované projekty, a ve střednědobém horizontu tedy není možné očekávat zvýšení nabídky novostaveb na trhu. 

Kancelář předpokládá, že poptávka bude z velké části tvořena hotovostními klienty. Jejich podíl na standardních projektech obvykle představuje zhruba 25 až padesát procent klientů, a u luxusnějších projektů dokonce více než padesát procent. V krátkodobém horizontu lze rovněž očekávat nákupy od hypotečních klientů, kteří ještě získali úrokové sazby z loňska. 

Snížení cen nemovitostí přitom podle Lexxusu nelze očekávat. Důvodem je zdražování stavebního materiálu, energií a nedostatek pracovní síly, která se promítá do růstu mzdových nákladů. Celkové stavební náklady výrazně vzrostly a jejich pokles s největší pravděpodobností do konce roku nenastane. Nejpravděpodobnějším scénářem je jejich stabilizace na současné úrovni.

„Z výše uvedeného je patrné, že pokles cen, minimálně na nejatraktivnějším trhu v Praze a ve středních Čechách, nenastane,“ konstatoval výkonný ředitel Peter Višňovský.

Bydlení mimo Prahu

Zvyšující se ceny nemovitostí v Praze motivují zájemce k pořízení bydlení za hranicemi metropole, zejména ve Středočeském kraji, kde jsou pořizovací ceny až o polovinu nižší.  

Developeři dokonce plánují výstavbu bytů i v místech, kde se dříve stavěly výhradně rodinné domy. K této skutečnosti přispělo také zavedení home officu, protože značná část klientů již nemusí dojíždět za prací pět dní v týdnu. 

Největší zájem bude o oblasti s dobrou dopravní dostupností, zejména s přímým vlakovým spojením do Prahy. Tento trend je již nyní zcela běžný v západoevropských metropolích.