Lékárny Dr. Max na prodej nejsou, Penta s nimi chce expandovat

Třetí největší lékárenská skupina v Evropě Dr. Max letos podle všeho pokoří hranici tří miliard eur v tržbách. Podle partnera mateřské Penty Václava Jirků chce skupina růst hlavně v Itálii a Rumunsku, ve hře jsou i další trhy na Balkáně.

Lékárny Dr. Max na prodej nejsou, Penta s nimi chce expandovat
ilustrační foto | Profimedia.cz

Dlouhodobě patří mezi nejhodnotnější části investiční skupiny Penta Investments. Když v roce 2004 skupina kolem Marka Dospivy a Jaroslava Haščáka do oboru prodeje léků vstupovala, měla v Česku pár desítek lékáren. V roce 2008 už jich bylo sto ve třech zemích. A dnes? Aktuálně skupina ovládá evropského obra se 17 tisíci zaměstnanci v osmi zemích a s 2250 lékárnami. V letošním roce by tržby skupiny na všech trzích měly atakovat hranici tří miliard eur, přičemž v roce 2020 byly zhruba o dvě stě milionů eur nižší. 

A Penta tím rozhodně nekončí. Podle Václava Jirků, někdejšího lékaře, dnes partnera Penty, který má zdravotnictví a expanzi lékáren na starosti, chce skupina vlastními silami dál růst. A to na stávajících i nových trzích.       

Jakou má dnes Dr. Max pozici v dlouhodobé strategii Penty? Není načase ho posunout nějakou fúzí nebo prodejem na burze?

Platí, že Dr. Max je klenotem Penty. Jsme evropskou trojkou, z pohledu finančních výsledků se mu daří extrémně dobře a v tuto chvíli vím jistě, že neuvažujeme o žádném druhu exitu, ani částečném. Téma není ani IPO. Vždy je to o motivaci. My dnes nepotřebujeme cash na rozvoj firmy. Jsme schopni sami financovat náš akviziční růst v rámci šesti zemí, kde působíme. A dnes nevidíme v rámci Evropy žádný akviziční deal, který by byl za hranou toho, co si můžeme sami dovolit. To by byl asi také jediný důvod, kdy bychom začali uvažovat o nějakém partnerství. Tedy nějaká příležitost, která by nás posunula z trojky třeba na dvojku nebo jedničku. V takovém případě by šlo asi o finančního investora. Jenže nic takového teď na trhu ani v náznacích není. 

Kde tedy v tuto chvíli kupujete nové lékárny?

Před pár dny schvalovala investiční komise další akvizici v Rumunsku. To je pro nás teď prioritní trh. A pak také Itálie, kde jsme zatím malí, ale jde o obrovský trh s potenciálem. Máme tam dvacet lékáren a růst je tam velmi pracný, kupujeme vlastně po jedné lékárně, protože tam žádné sítě vlastně nejsou.

Jiné trhy pro vás atraktivní nejsou?

Pominu naše koketování s Čínou dva tři roky zpátky. Tím jsme strávili hodně času, ale dnes jsem vlastně rád, že to nedopadlo. V Evropě toho moc není. Jsou trhy, které jsou zajímavé, protože nejsou konsolidované, ale zase jsou regulované. To, co se stalo v Itálii, se jen tak opakovat nebude. Tedy deregulace vlastnictví lékáren a umožnění síťování na některém z velkých trhů, jako je Německo, Francie, Španělsko nebo Rakousko. Pak jsou trhy neregulované, třeba Velká Británie, ale tamní trh je zase hodně konsolidovaný a budovat konkurenci Bootsu na jeho domovské půdě, to není nic pro nás. 

Takže zbývá střední a východní Evropa?

Ano, zde jsme pokryli většinu zajímavých trhů, do budoucna by nás určitě zajímalo Maďarsko, byť je to vlastnicky složité, dívali jsme se na Chorvatsko, což je ale malý a silně regulovaný trh. Podobně Bulharsko. Pobaltí je malé, ale relativně liberalizované, zároveň dost konsolidované. Na všech těchto trzích se na něco průběžně díváme, ale zatím jsme nenašli nic tak sexy, co by nás přimělo k akci. Každopádně víme, že náš koncept funguje, teď je třeba najít rozumné prostředí a také rozumně velký target, abychom nezačínali úplně od nuly. Třeba do Bulharska bych nešel s tím, že tam koupíme deset lékáren. 

Velký rozhovor s Václavem Jirků o budoucnosti Penty i jejích byznysových aktivitách čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.