Dostupné bydlení? Jasně že to zařídíme

Návrhy politických stran na řešení bytové krize v Česku mohou často spíš uškodit. Nejnebezpečnější recepty přinášejí ČSSD a komunisté.

Dostupné bydlení? Jasně že to zařídíme
Družstevní výstavba, v tuzemsku s pošramocenou pověstí kvůli vzpomínkám na minulý režim, je například v Německu nebo Rakousku běžnou součástí mixu pro „dostupné bydlení“. | Tomáš Novák týdeník HROT

Když marketingoví stratégové politických stran hledali pro letošní předvolební kampaň témata hodná zvláštní pozornosti, nemohli opomenout bytovou krizi. Přehřívání trhu s nemovitostmi dospělo do stadia, kdy na vlastní byt nebo dům ve velkém městě, neřkuli v Praze, může zapomenout už i střední třída.

Z frustrovaných lidí řešících problém s bydlením se stala početná, a tudíž atraktivní cílová skupina, které je rozhodně co slibovat. Relevantní politické strany proto téma s rostoucím potenciálem před volbami zvedly všechny bez výjimky. Floskule „dostupné bydlení“ nechybí v žádném programu.

Šlachta to zařídí

Straničtí realitní experti se k řešení bytové krize postavili s různou pečlivostí a kreativitou. Například publikum populistů zjevně není třeba zatěžovat složitějšími počty a idejemi. Bohatě stačí dva odstavce s lakonickým konstatováním: Bydlení je příliš drahé, ale Šlachta/Okamura to vyřeší výstavbou obecních bytů.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit