Dostavba Dukovan může český HDP zvýšit o stovky miliard korun

Tuzemské podniky se mohou podílet na výstavbě chystaného jaderného bloku až z 65 procent. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze ve spolupráci s Aliancí české energetiky. V takovém případě by se český HDP mohl zvýšit až o 234 miliard korun a příjmy do veřejných rozpočtů o 96 miliard.

Dostavba Dukovan může český HDP zvýšit o stovky miliard korun
Jaderná elektrárna Dukovany | foto Shutterstock.com

„Český průmysl má eminentní zájem účastnit se v maximálním možném rozsahu na tomto strategicky důležitém projektu, který ovlivní budoucnost naší země na další minimálně půlstoletí,“ uvedl výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík. Tuzemské firmy podle něj mají dostatek zkušeností a zdrojů pro zásadní účast na projektu.

Společnost ČEZ přitom s předstihem zahájila jednání s uchazeči o stavbu nového dukovanského bloku. Do května si chce vyjasnit některé parametry nabídek zájemců. Finální projekty by americký Westinghouse, francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP měly předložit v polovině září. Po výběru hlavního dodavatele by se mělo začít stavět v roce 2030, přičemž zkušební provoz by měl začít o šest let později.

Podle studie Vysoké školy ekonomické se český průmysl může zapojit nejen do výstavby, ale také do servisních prací při jeho provozu a do dodavatelských řetězců. Pro stát by to bylo výhodné také proto, že by na daních z příjmů vybral dalších 1,66 miliardy korun ročně a na sociálním a zdravotním pojištění až 6,18 miliardy korun za rok.

Při výstavbě dalších reaktorů by se výnosy dál zvyšovaly. Studie konstatovala, že v případě stavby čtyř bloků by tak HDP stoupl až o 936 miliard korun. Co nejširší zapojení českých firem podporuje také někdejší prezident a premiér Václav Klaus. „Stát si to musí vzít jako svůj úkol,“ poznamenal. Nejde podle něj přitom jen o financování, ale i o rozhodnost vlády při vyjednáváních s uchazeči.

„Je zcela nezbytné, aby rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků bylo doprovázeno maximalizací zapojení českého průmyslu. Nejde jen o přání, ale o nezbytnost. Jde o technologickou i národohospodářskou nutnost,“ řekl předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula.