Doktor Kanec

Známý psychiatr Jan Cimický měl na Hradě dostat medaili Za zásluhy, místo toho se ale začaly množit – anonymní i neanonymní – výpovědi žen, které měl údajně během své několik desetiletí trvající kariéry sexuálně napadat

První obvinění vznesla vůči Cimickému herečka Jana Fabiánová s tím, že vyznamenání pro ni bylo „poslední kapkou, kterou můj pohár mlčení definitivně přetekl“.

Obvinění je ale daleko víc, často vypadají důvěryhodně, a některá z nich – například to, kdy měl údajně dlouhodobě nutit k sexu osmnáctiletou pacientku a vyhrožovat jí elektrošoky, když promluví – lze navíc sotva popsat jinak než jako znásilnění. Tragické je, že o chování Cimického jeho okolí vědělo. „Povědomí o tom, že se chová nevhodně, existovalo, ale doktor Cimický to popíral a já jsem neměl záda krytá žádným vyjádřením. Zůstal bych v tom sám,“ řekl DVTV jeho bývalý nadřízený, exředitel bohnické léčebny Zdeněk Bašný. Cimický minulý týden oznámil, že vyznamenání nepřevezme, ale bude se proti vzneseným obviněním hájit, protože si není vědom žádného provinění. Případem se už zabývá policie, je však otázka, jak se vypořádá s promlčením starších případů.

Jak vidno, alespoň k něčemu ta vyznamenání rozdělovaná prezidentem Zemanem jsou.