Dokonale připravené zrnko rýže

Nejradši mám stejně jídla z jednoho hrnce, říká Jiří Štift, šéf pražské restaurace Sia specializované na asijský family dining.

Dokonale připravené zrnko rýže
Šéf pražské restaurace Sia Jiří Štift | Tomáš Novák týdeník HROT

Jsme rádi, že znovu jedeme, když vaříte jen pro prodej přes ulici, jste na nějakých pěti procentech obratu, říká jeden největších odborníků na asijskou kuchyni v Česku Jiří Štift, známý také jako porotce oblíbené televizní soutěže MasterChef.  

Jaké se vám dosud daří přežívat v době epidemie čínské chřipky? Měli jste například lidi na překážce?

Nic jednoduchého, suroviny podražily, třeba papája ze 180 na 350 korun za kilo, ale třeba také rukavice, kterých máme obrovskou spotřebu a bez kterých to nejde. Ale hlavní bylo, že nebyly tržby, držet jednoho kuchaře a jednoho číšníka a dělat prodej přes ulici, to jste na nějakých pěti procentech. Antivirus pro lidi na překážce nám hodně pomohl, teď jsme rádi, že znovu jedeme. Hlavně aby to vydrželo.

Sia měla bezpochyby na samotném počátku velké investiční náklady. Jak to dnes ekonomicky vychází?

Od začátku jsme k tomu přistupovali jako k byznysu, nemá cenu investovat do něčeho, co se nebude vyplácet. Máme to postavené tak, aby nám to dělalo radost a vložené peníze se vracely.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit