Dodavatelé energií v Británii kolabují. Doplatili na vysoké ceny

První menší firmy, které ve Spojeném království nabízely nízké ceny energií, zastavily obchodování a zanechaly sto tisíc zákazníků v nejistotě. V následujících měsících se čekají problémy u dalších poskytovatelů energií.

Dodavatelé energií v Británii kolabují. Doplatili na vysoké ceny
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dodavatelé energií PFP Energy a MoneyPlus Energy jsou prvními oběťmi vysokých cen energie ve Spojeném království. Společnosti oznámily, že přestávají dodávat plyn a elektřinu svým zákazníkům. Celkem se jedná o sto tisíc převážně maloobchodních odběratelů.

Britský regulátor energetického trhu Ofgem oznámil, že domácnosti nenechá bez dodávek energie do doby, než vybere nového dodavatele. „Ačkoli zpráva, že někteří dodavatelé končí se svým podnikáním, může být znepokojující, zákazníci PFP Energy a MoneyPlus Energy si nemusí dělat starosti,“ zdůraznil ředitel pro maloobchod z Ofgemu Neil Lawrence. Dotčené domácnosti mají být v klidu, regulátor vybere novou energetickou firmu, jež je bude kontaktovat s nabídkou nového tarifu, v řádu týdnů. 

Problémy pro společnosti, které postavily svůj byznys na nabídce laciných tarifů za dodávky energií, budou podle deníku The Guardian narůstat. V následujících měsících se dají očekávat otřesy na energetickém trhu. Zemní plyn se na britském trhu prodává za rekordní částky. Jedna britská tepelná jednotka (BTU) stojí 1,3 libry, což je čtyřnásobek, než byla cena před rokem. Cena elektřiny překročila 128 liber za megawatthodinu a je nejvyšší od roku 2008. 

Méně větru, více uhlí

Vysoké ceny energií souvisí na britských ostrovech s poklesem produkce energie z větrných turbín. Musely se zapojovat záložní elektrárny spalující uhlí, jež v jednu chvíli kryly zhruba pět procent poptávky v Anglii, Skotsku i Walesu.

Vysoce konkurenční prostředí znamená, že menší poskytovatelé energií mohou v následujících měsících bankrotovat. „Jedná se pro dodavatele o náročný trh, protože velkoobchodní náklady na energie stále rostou, což nutí firmy obchodovat s menšími maržemi,“ vysvětlil Tom Lyon ze společnosti Energy Helpline, která srovnává tarify energií od různých dodavatelů. 

Další obtíží je i to, že řada Britů neplatí včas účty kvůli ekonomickým problémům spojeným s omezením ekonomiky kvůli pandemii. Energetické firmy musejí také odvádět platby, z nichž jsou vypláceny dotace na obnovitelné zdroje. Řádný termín byl na konci srpna. Analytik Martin Young ze společnosti Investec doplnil, že od začátku roku 2018 už bylo nuceno nedobrovolně změnit dodavatele energií 1,8 milionu zákazníků. 

Nedostatek plynu

Carlos Torres-Diaz z poradenské společnosti Rystad Energy zdůraznil, že vysoké ceny zemního plynu jsou v celé Evropě způsobeny nižšími dodávkami komodity z Ruska a vedly k poklesu zásob. Ceny LNG jsou naopak vyšší, i proto se dají očekávat problémy v zimních měsících, až poptávka poroste. 

Mluvčí alternativního dodavatele energií Octopus Energy, jenž se zaměřuje na obnovitelné zdroje, už varoval, že firma v současné době fakticky dotuje ceny energií zákazníkům. Ofgem sice oznámil, že od října zvýší cenový strop pro dodávky energií, menším společnostem to ale nemusí stačit, protože nemají vytvořený dostatečný finanční polštář. Velké firmy naopak očekávají, že budou z konsolidace trhu profitovat a postupně zákazníky od malých poskytovatelů převezmou. Britský regulátor už vzkázal maloobchodním klientům, že si budou muset za energetické účty připlatit. Od října by to mělo být v průměru o 139 liber ročně. 

Na začátku září se nejvíce elektřiny na ostrovech vyrábělo ze zemního plynu, téměř 47 procent. Na uhlí připadala dvě procenta. Jádro mělo podíl čtrnáct procent. Z obnovitelných zdrojů vedla fotovoltaika, jež produkovala 21 procent elektřiny, větrné zdroje si připsaly jen tři procenta.