Dobrý den, covidpasová kontrola

Potvrzení o bezinfekčnosti má být nutné k cestování po Evropě, při návštěvě kulturních i sportovních akcí nebo k večeři v restauraci.

Dobrý den, covidpasová kontrola
Nejvíc si od covid pasů slibuje turistický průmysl. Po katastrofálním roce očekává, že by mohly obnovit cestovní ruch. | Profimedia.cz

Na státní hranice mezi evropskými zeměmi se letos v létě vrátí pasové kontroly. Místo papírových cestovních dokumentů budou pohraničníci kontrolovat mobily: kdo bude chtít na dovolenou k moři, bude si muset nahrát aplikaci s covidovou výjezdní doložkou. Jinak bude platit totéž, co v době starých dobrých státních hranic: bez patřičného potvrzení ho otočí a vrátí domů.

Podobné kontroly mají čekat ale také třeba hudebního fanouška, který si vyrazí na koncert. Ani fotbaloví hooligans se bez očkování na stadion nedostanou. Bezinfekčnost dost možná bude ověřovat i vrchní v restauraci.

Alespoň si to tak představují eurokomisaři a s nimi také mnoho evropských i českých politiků, kteří podporují zavedení takzvaných covid pasů. Tedy průkazů, kterými bude člověk moci při vstupu na veřejná místa prokazovat, že je neškodný a nikoho nenakazí.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit