USA rozšiřují sankce na čínské firmy. Chtějí donutit Peking, aby nepomáhal Kremlu

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Celý článek
0

ČNB pokračuje ve snižování sazeb, základní je na 5,25 procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022.

Celý článek
0

Analýza: Proč je bankovní windfall tax pro státní kasu zklamáním? Pojďme si to rozebrat

Tvrdit, že se banky snažily o daňovou optimalizaci růstem úrokových nákladů, sice zní rádoby chytře, ale jen do té doby, než se podíváte na věc pozorněji.

Tvrdit, že se banky snažily o daňovou optimalizaci růstem úrokových nákladů, sice zní rádoby chytře, ale jen do té doby, než se podíváte na věc pozorněji.

Celý článek
0

Dobrá zpráva pro Putina: válka se protahuje, stovky tisíc mrtvých, ale Moskvané se dál baví

I když se ztráty ruských vojáků blíží podle Kyjeva k hranici tří set tisíc a válka bude v únoru trvat dva roky, Putina i nadále podporuje osmdesát procent obyvatel. Mladí Rusové v Moskvě navíc tvrdí, že nemá cenu proti válce bojovat, lepší je se bavit.

Dobrá zpráva pro Putina: válka se protahuje, stovky tisíc mrtvých, ale Moskvané se dál baví
Vladimira Putina v úřadu prezidenta podporuje stále osmdesát procent Rusů, ilustrační foto | Shutterstock.com

„Vidíme, že počet akcí v Moskvě roste, protože se do Ruska vrací mnoho lidí,“ řekl jeden z organizátorů tanečních party v ruském hlavním městě. Mladí Rusové se nechtějí trápit tím, že diktátor Vladimir Putin rozpoutal před devatenácti měsíci válku na Ukrajině, největší a také nejkrvavější konflikt v Evropě po roce 1945. Bary, kluby a diskotéky byly v Moskvě celé léto přeplněné, v hlavním městě se konají filmové i hudební festivaly, napsaly nezávislé The Moscow Times.

I když ruské ztráty na frontě rychle narůstají a podle ukrajinské armády se už počet ruských obětí blíží k hranici tří set tisíc vojáků (pro srovnání, v Afghánistánu bylo za deset let okupace oficiálně zabito patnáct tisíc sovětských vojáků), válka ve většině ruské společnosti ustoupila do pozadí.

Výjimkou jsou pouze rodiny, ze kterých byli přímo do bojů odvedeni jejich blízcí, vysvětlil šéf nezávislé agentury pro průzkum veřejného mínění Levada Center Denis Volkov. „Život jde dál jako obvykle. V Moskvě jsou restaurace a divadla přeplněné,“ popsal každodenní realitu třináctimilionového města ruský sociolog.

Každý víkend se v Moskvě konají více než čtyři desítky tanečních party v nočních klubech. I když to je sice o polovinu méně než před útokem na Ukrajinu v únoru 2022, jejich počet poslední dobou opět roste. Pro ruské umělce rovněž odpadla západní konkurence a mají více možností vystupovat. Ukazuje se také, že se tisíce mladých Rusů, kteří na podzim roku 2022 utekli před mobilizací převážně do okolních postsovětských zemí, opět vracejí. 

Rusové válku ignorují, Putina podporují

Volkov tvrdí, že se běžní Rusové snaží ignorováním války vyrovnat se stresem, který konflikt přináší, a své pravé pocity strachu nebo nesouhlasu s válkou potlačují. „Je to obranný mechanismus. Lidé říkali, že bylo bolestivé dívat se na zprávy. Když je budete sledovat pořád, prostě se z toho zblázníte,“ dodal.

Každopádně agresivní protiukrajinský i protizápadní kurz Kremlu, kterým se od začátku přepadení Ukrajiny Putin vydal, schvaluje 62 procent respondentů průzkumu, jenž se konal v září. Se směřováním země nesouhlasí pouze 26 procent dotázaných.

Samotný Putin si nadále udržuje vysoký podíl popularity a podpory. S jeho kroky na postu prezidenta souhlasí osmdesát procent Rusů. A jeho popularita zůstává i přes ohromné ztráty na životech v ruské armádě téměř konstantní. Od letošního dubna klesla jen o tři procentní body. Přitom před válkou se pohybovala pod sedmdesáti procenty.

Uvažování mladé generace Rusů vystihuje vyjádření jedné z účastnic tanečních večírků a diskoték, která si říká Anna. „Pokud o válce začnete přemýšlet, samozřejmě se cítíte provinile. Proč se tu flákáme, když lidé umírají? Je válka a my nic neděláme. Ale co máme dělat? Zůstat doma a nechodit na večírky? Je nepravděpodobné, že by to někomu pomohlo,“ vysvětlila typicky ruský způsob uvažování, že nemá smysl snažit se o změnu. 

Užívat si, dokud to jde

Další mladá Ruska, dvacetiletá Darja, je přesvědčena, že je nutné užívat si života, dokud to jde. Mladé zatím nijak nestresují občasné útoky ukrajinských dronů na hlavní město. „Pokud se situace výrazně zhorší, budeme tomu čelit. Zatím se můžeme scházet,“ řekla k oblíbenosti hudebních festivalů v Moskevské oblasti. 

Podle expertů, které The Moscow Times oslovily, si ruské úřady dávají záležet, aby právě v Moskvě nebylo znát, že armáda platí obrovskou cenu za „nekonečnou“ válku na Ukrajině. Ani billboardy, které propagují vstup do armády a ukazují ruské vojáky jako válečné hrdiny, na tom nic nemění. Štědré odměny pro vojáky a případně i pro pozůstalé mají jakoukoli kritiku Kremlu umlčet. 

I když je nemožné nezávisle ověřit lidské ztráty probíhajícího konfliktu na obou stranách, od začátku října počty zabitých ruských vojáků podle Kyjeva rychle narůstají. Souvisí to se snahou dobýt dobře opevněné město Avdijivka v Doněcké oblasti. Ztráty Rusů na celé frontě často překračují i tisíc mužů denně. 

Ukrajinský plukovník Oleksandr Štupun, který je mluvčím ukrajinských sil v jižní části fronty včetně Avdijivky, tvrdí, že ruští velitelé posílají lehkou pěchotu na jistou smrt proti dobře připraveným ukrajinským obráncům.

Rusové se ale stále snaží povolávat posily a úplně zničené město dobýt. Britské ministerstvo obrany nedávno odhadlo ztráty na ruské straně od začátku války na 190 tisíc zabitých a těžce raněných vojáků a dalších sto tisíc zraněných, kteří se mohou do bojů opět zapojit. Tento odhad ale nezahrnuje počet zabitých a zraněných vojáků Wagnerovy skupiny.