Doba postbabišovská už i v ANO

Alena Schillerová vstupuje do ANO. Také Karel Havlíček se stává členem ANO. To je neklamné znamení, že se Andrej Babiš vydává na svou další misi. Buď dobude Pražský hrad, nebo odejde. Tak jako tak se jím vytvořené, vedené a fakticky vlastněné hnutí chystá na dobu po Babišovi.

Doba postbabišovská už i v ANO
Andrej Babiš z politiky ještě neodchází | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Zkusme malý kvíz.

Kdo dnes zná jiné členy vedení ANO než Andreje Babiše? Kdo ví, kdo jsou jeho místopředsedové? Málokdo. Přitom to jsou vcelku známé persony – ministr Brabec, předseda končící Poslanecké sněmovny Vondráček a středočeská exhejtmanka Pokorná Jermanová.

A kdo naopak zná Schillerovou a Havlíčka? No, samozřejmě všichni. Je očividné, že právě na tyto dvě tváře Babiš do budoucna sází. První jmenovaná je už šéfkou poslaneckého klubu a tedy nekorunovanou hlavou opozice. A dost možná i stínovou premiérkou, najde-li ANO odvahu stínovou vládu vytvořit.

Teď jsou oba členy strany jako takové, a tak se můžeme těšit na to, že na nejbližším sjezdu zaútočí na nejvyšší stranické funkce.

Sázka na tyto dva určitě není špatnou volbou. Především končící ministryně financí pronikla do srdcí mnoha voličů a především voliček. Samozřejmě jde o elektorát určitého typu. Na další a další parlamentní roky to ale bohatě stačí.

Teď teprve se ukáže, jakou pozici bude Babiš mít, až formálně skončí. Buď se mu povede stranu předat do rukou, které si vybral. A jím vyvolení ji udrží pohromadě a povedou k solidnímu výsledku, byť ten už sotva bude takový jako za Andreje. Nebo se regionální a lokální organizace vzepřou, vzejdou z nich silní protikandidáti a nastane mela, jejíž konce je těžké předpovědět.

Nic není vyloučeno – tedy, že se ANO rozpadne na menší formace kolem silných osobností celostátního i regionálního typu. V některých regionech je na to po zásazích vedení do sněmovních kandidátek vcelku zaděláno.

Tak jako tak se máme na co těšit. Rozhodně to bude dost zajímavé. Jen je otázka, jestli opravdu bude líp. A taky komu.