Do voleb zbývají dva měsíce. ANO se z nich pokusí udělat referendum o Fialovi

Průzkumy preferencí před zářijovými komunálními volbami věští jasné vítězství Spolu v Praze a v Brně, ANO v Ostravě a otevřenější zápolení v Plzni a Liberci

Do voleb zbývají dva měsíce. ANO se z nich pokusí udělat referendum o Fialovi
Babiš s Okamurou cítí šanci z podzimních voleb udělat referendum o Fialově vládě. Příležitost dostat se z defenzivy ovšem vidí i Piráti. A horko těžko budou své pozice obhajovat skandály opředení STAN. | foto Profimedia.cz

Komunální volby budou takřka přesně za dva měsíce. A ty přinesou velké těžkosti většině českých domácností. Proto se ve výsledcích budou více než kdy jindy zrcadlit celostátní motivy. Babiš s Okamurou cítí šanci z podzimních voleb udělat referendum o Fialově vládě. Příležitost dostat se z defenzivy ovšem vidí i Piráti. A horko těžko budou své pozice obhajovat skandály opředení STAN.

Pro to všechno musíme data z průzkumu Phoenix Research pro TV Nova brát s velkou rezervou. A přece stojí za komentář.

(Ne)jasno na severu

Propad se STAN nevyhnul ani v takové baště, jako je Liberec. Místní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) spojení s TOP 09 a KDU-ČSL tu sice pořád vedou, ale oproti minulým volbám i průzkumům z jara ztrácejí kolem sedmi procent.

Pozici drží a posiluje opoziční ANO. Podle průzkumu by se do zastupitelstva dále dostali reprezentanti ODS a nově i Pirátů a těsně i SPD. Dosud zde vládla široká koalice SLK, ANO a ODS. Nové poměry by mohly otevřít i jiné možnosti, včetně vyšachování SLK ze hry.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit