Do služeb PPF míří někdejší šéf Vodafonu, Ind Sharma

Ve stínu jmenování Jiřího Šmejce novým šéfem PPF se v útrobách skupiny rodí další zajímavý přestup. Do čela její telekomunikační divize by se měl postavit Balesh Sharma.

Do služeb PPF míří někdejší šéf Vodafonu, Ind Sharma
Bývalý šéf Vodafonu v Česku Balesh Sharma s manželkou na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech | foto Profimedia.cz

Toho české publikum dobře pamatuje jako generálního ředitele českého Vodafonu z let 2013 až 2017. Zkušený indický manažer se má podle některých zdrojů postavit do vedení klíčové části skupiny, tedy PPF Telecom Group. Ta prostřednictvím devíti firem podniká v šesti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Patří do ní společnosti Cetin, Yettel a O2. 

Z hlediska tržeb i zisku dnes patří k nejdůležitějším pilířům byznysu PPF, kterou po loňské tragické smrti Petra Kellnera kontroluje jeho žena Renáta Kellnerová s rodinou. 

Balesh Sharma po odchodu z Česka pracoval na vysokých postech pro společnosti Vodafonu v Indii, Velké Británii a naposledy v Jihoafrické republice. Zde byl generálním ředitelem africké odnože Vodafonu, společnosti Vodacom. V posledních letech tak řídil operátory na velkých lidnatých trzích. Před příchodem do Prahy v roce 2013 šéfoval Vodafonu na Maltě.  

Sedmapadesátiletý Balesh Chandra Sharma je ostřílený korporátní světoběžník, který spojil svou kariéru s Vodafonem už v roce 2003. Předtím absolvent techniky a financí na univerzitě v Rádžasthánu pracoval také pro společnosti BPL Mobile, Xerox a Ricoh.

Jeho angažmá podle některých informací překvapilo manažery českého O2, kteří s Sharmou ještě před několika lety sváděli ostré konkurenční bitvy. Připomeňme, že Sharma do Česka přišel během velkého telekomunikačního třesku, kdy se po důležité aukci kmitočtů na přelomu let 2012 a 2013 skupina PPF nakonec rozhodla koupit od Španělů zdejší jedničku Telefónica O2. Do té doby zavedené operátory strašila svým projektem na vybudování čtvrtého operátora. 

Angažmá zkušeného Inda připravil dosluhující šéf PPF Ladislav Bartoníček, který za telekomunikace zodpovídal už několik let. Ten je znám jako vyznavač propracovaných a složitých korporátních struktur. Ostatně sám se byznysu vyučil jako generální ředitel obřího molochu jménem Česká pojišťovna. Skupina PPF se pod jeho vládou, která trvala něco přes rok, začala mnohem více orientovat na tento typ zahraničních manažerů. 

Teď bude ale důležité, co na to Jiří Šmejc, který by měl výkonné pravomoci v čele PPF převzít oficiálně od 15. června. S jeho příchodem do horních pater sídla PPF v Evropské se čekají značné personální změny a na trhu už byznysmeni uzavírají sázky, které spolupracovníky si sebou pracovitý matematik z Karlových Varů přivede.  

Podle některých informací měl být Balesh Sharma jmenován do funkce už minulý týden, ale právě změna v čele skupiny jeho nástup pozdržela. 

„Jeho nástup zatím nebyl potvrzen a nebyla oznámena ani přesná pozice, na kterou by měl nastoupit. Evidentně se to oddálilo s oznámením Jiřího Šmejce. Teď se hovoří o příštím týdnu. Ale do té doby se může stát hodně věcí,“  říká zdroj z okolí PPF. 

Zástupci skupiny se k tomu ale oficiálně vyjadřovat nechtějí. Mluvčí PPF Leoš Rousek nechal otázky Hrotu bez odpovědi.