Do Česka dorazí další uprchlická vlna. Zvládneme ji?

S nastupující zimou lze předpokládat další uprchlickou vlnu z Ukrajiny. V mnoha ohledech bude její zvládnutí těžší než loni.

Do Česka dorazí další uprchlická vlna. Zvládneme ji?
ilustrační foto | Profimedia.cz

Odpovědné úřady už delší dobu hovoří o tom, že zima zvýší počet lidí prchajících z Ukrajiny před ruskou agresí. První vlnu, která začala bezprostředně po ruském útoku loni v únoru, zvládlo Česko dobře, byť se objevilo několik problematických okamžiků.

Do Česka tehdy přitom dorazilo více než 400 tisíc ukrajinských migrantů (část se zase vrátila nebo odjela jinam), což je v porovnání s počtem obyvatel nejvíce ze zemí, kam lidé prchající před Putinovými tanky zamířili.

Druhá vlna, pokud skutečně dorazí, bude ovšem v několika ohledech obtížnější. Jednak jsme se výrazně pohnuli v čase, už nejsme na začátku jara, kdy bylo nemyslitelné, aby se na Václavském náměstí konala demonstrace nikoli na podporu napadené Ukrajiny, ale na podporu „vyjednávání“ s diktátorem a válečným zločincem Vladimirem Putinem.

Další zhoršující okolností je skutečnost, že do Evropské unie nemíří jen obyvatelé Ukrajiny, ale také lidé ze Sýrie a dalších zemí, včetně těch afrických. Podle posledních odhadů dorazilo na 228 tisíc nelegálních migrantů, což je nejvíce od roku 2016.

Evropská unie bohužel nevyužila relativně volnější roky k tomu, aby nastavila jasná migrační pravidla zaměřená na nelegální běžence. Ostatně nedávné třenice mezi Itálií a Francií ohledně lodě plné imigrantů jsou toho důkazem.

A vlastně nemusíme chodit ani tak daleko, stačí se podívat na česko-slovenský spor, který se týká kontrol na hranicích. Samozřejmě, že správně nastavený systém by už na vnější hranici Evropské unie dokázal zjistit, kdo má a kdo nemá právo na azyl.

Všechny tyto okolnosti nahrávají různým dezinformátorům a svolávačům demonstrací proti vládě, Evropské unii a na podporu Kremlu. Nečekají nás lehké měsíce.