Do čela PPF se postaví Jiří Šmejc

PPF má nového šéfa. Po úmrtí jejího zakladatele Petra Kellnera a krátkém období Ladislava Bartoníčka povede největší českou finanční skupinu Jiří Šmejc.

Do čela PPF se postaví Jiří Šmejc
Jiří Šmejc | foto Profimedia.cz

V posledních letech to vypadalo, že matematik z Karlových Varů své vazby s PPF spíše více a více rozvolňuje. Nadále sice řešil problémy Home Creditu, kde má menšinový podíl, ale jako by zmizel z projektu Moneta a hovořilo se o jeho budoucím vyplacení ze všech společných firem. Naopak se stále více věnoval své skupině Emma Capital, které patří třeba chorvatský sázkový lídr SuperSport. 

Teď ale přichází obrat a jeho profesní život bude s PPF opět těsně spjat. Poté, co loni PPF přišla o svého zakladatele, prakticky jediného majitele a šéfa Petra Kellnera, bude to on, kdo rozsáhlou byznysovou říši bude řídit v nové éře s požehnáním dědiců, tedy rodiny v čele s vdovou Renátou Kellnerovou. 

Právě ona ve středu oznámila, že s účinností od 15. června 2022 se novým generálním ředitelem skupiny PPF stane Jiří Šmejc. 

„Naši rodinu s Jiřím pojí dlouholeté přátelství. V letech 2005–2012 byl klíčovou osobou PPF, navíc s Petrem často a do hloubky diskutoval o obchodních aktivitách Skupiny a dobře znal jeho uvažování. Proto jsem velmi ráda, že Jiří přijal moji nabídku na pozici ředitele PPF, a přeji mu mnoho úspěchů při rozvoji Petrova odkazu a dalším budování Skupiny,“ uvedla v prohlášení Renáta Kellnerová.

„Nabídky vést skupinu PPF si nesmírně vážím. Lidsky ji beru jako potvrzení dlouholetého přátelství s rodinou Petra Kellnera, které v mém životě vždy hrálo zásadní roli. Profesně se jedná o vrchol toho, čeho může podnikatel v České republice dosáhnout. PPF je jen jedna a já se budu ze všech sil snažit, aby své zcela unikátní postavení ještě více posílila,“ uvedl k tomu Jiří Šmejc. 

Bartoníček poradcem rodiny

Dosavadní šéf a menšinový akcionář Ladislav Bartoníček přechází do nově vzniklého poradního výboru rodiny. Jeho členy budou i Jiří Šmejc a Daniel Křetínský. Jiří Šmejc zároveň získává opci na odkup až desetiprocentního podílu v PPF, uplatnitelnou po třech letech při docílení dohodnutého zvýšení hodnoty skupiny. 

Jak Ladislav Bartoníček, tak Jean-Pascal Duvieusart zůstávají minoritními akcionáři. Dosavadnímu řediteli Bartoníčkovi také Renáta Kellnerová poděkovala za jeho roli ve stabilizaci skupiny po nečekané smrti Petra Kellnera v březnu loňského roku. 

 

„Za sebe a za celou rodinu bych chtěla upřímně poděkovat Láďovi Bartoníčkovi za všechno, co se nám, a nejen v posledním roce, společně podařilo. Láďa odvádí za celé dlouhé roky v PPF fantastickou práci. Zejména musím ocenit jeho přínos v období po smrti mého manžela, kdy jsme současně čelili této ztrátě i mimořádné nepříznivé makroekonomické situaci,“ uvedla. 

Zároveň představila vznik poradního výboru rodiny (Advisory Board to Family), který bude jí i jejím dětem poskytovat konzultace týkající se strategického směřování skupiny PPF i správy rodinného portfolia. Jeho členy budou Jiří Šmejc, Ladislav Bartoníček, Daniel Křetínský a do budoucna i další osobnosti. Poradní výbor se bude scházet pravidelně a svou činnost začne vykonávat okamžitě.

Od Železného ke Kellnerovi

Padesátiletý finančník Jiří Šmejc platí za mimořádně bystrého a pragmatického byznysmena. Právě on z velké části odpracoval vstup PPF na finanční trh v Rusku a později dál na východ do Číny a jihovýchodní Asie. Absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v devadesátých letech se vyučil velkému byznysu jako obchodník s cennými papíry v okolí IPB.

Největší zářez ale přišel o pár let později, když se spojil s Vladimírem Železným, kterému pomohl financovat TV Nova po rozchodu s americkou CME. A právě tam na něj narazil Kellner, který chtěl Novu ovládnout. Z prvotního nepřátelství se rychle stalo spojenectví. Lukrativní prodej Novy zpět americké CME ze Šmejce udělal druhého největšího akcionáře PPF a miliardáře a také korunního prince PPF. Tento status se teď, rok po Kellnerově smrti, naplnil. 

Ale jednoduché to mít rozhodně nebude. PPF za sebou a zřejmě ani před sebou nemá nejsnazší období. V Rusku jí leží majetek za miliardu eur, stejně tak hoří úvěrový byznys v Číně. Skupinu čekají bezesporu velké změny. 

Šmejc má navíc na rozdíl od „starého“ jádra PPF, které reprezentoval právě Ladislav Bartoníček či Ladislav Chvátal, přátelské vztahy s Danielem Křetínským. I vládce EPH a partner nejstarší dcery Petra Kellnera Anny bude bezesporu hrát v osudu PPF stále výraznější roli. I z tohoto pohledu je Jiří Šmejc dobrou volbou.