Dneska by to šlo. Proč nejde počasí s jistotou předpovídat?

Počasí - časté téma konverzací, výmluva i důvod špatné nálady. Proč ho neumíme s jistotou předpovídat a umíme mu poručit?

Dneska by to šlo. Proč nejde počasí s jistotou předpovídat?
ilustrační foto | Shutterstock.com

„Úspěšnost předpovědi počasí záleží i na vnímání jednotlivce. Jak si interpretuje zjednodušující symbol sluníčka s mráčkem nebo pojmy jako,místy‘ a,ojediněle‘,“ říká meteorolog a klimatolog Michal Žák z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, který již šestnáct let moderuje Předpověď počasí v České televizi.

Rozladění lidí, že „předpověď nevyšla", tak může být často způsobeno spíše mylnou interpretací či nevhodným zdrojem. „Některé aplikace nebo weby nabízejí přílišné zjednodušení. Tím nejlepším zdrojem, který máme pro danou oblast k dispozici, bývá předpověď národní meteorologické služby daného státu," radí meteorolog.

Mgr. Michal Žák, Ph.D.
Tomáš Novák týdeník HROT
Mgr. Michal Žák, Ph. D.
Meteorolog a klimatolog z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, spolupracuje s Českým hydrometeorologickým ústavem v Praze a od roku 2005 moderuje v České televizi pořad Předpověď počasí.

Problematické ale bývá určení přesné lokality, kde bude pršet či sněžit: „Víme, že například oblast středních Čech bude ovlivněna výškovou tlakovou níží, která s sebou přinese déšť, ale na rozdíl od studené fronty je mnohem obtížnější určit, zda bude pršet v Kolíně, nebo v Kladně."

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit