Dluhové mršiny by měl vyřešit stát

Úprava exekucí hrozí, že převáží kyvadlo na stranu dlužníků. Největší maléry z minulosti by měl podle soudce Karla Šimky „zalepit“ stát.

Dluhové mršiny by měl vyřešit stát
Karel Šimka | Hynek Glos

Po koronavirové pauze se vrací na scénu novela exekučního řádu. Poslanci budou na podzim jednat o zásadních změnách. Tou největší by mohla být takzvaná místní příslušnost exekutorů. V praxi by znamenala konec cestování „vymahačů“ za dlužníky po celé republice. Případy by exekutoři dostávali přidělené podle místa bydliště dlužníka. „Systém se příliš převrací ve prospěch dlužníků,“ myslí si o změnách soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Oblast exekucí prošla od roku 2001 řadou změn. Dřív pro některé exekutory představovala doslova Klondike, postupně se podařilo byznys s dluhy zkrotit. Přesto je stále 780 tisíc lidí v Česku v exekuci. Pomůže to změnit novela exekučního řádu?

Dřívější doby jste nazval Klondikem. Jen bych připomněl, že před zavedením systému exekutorů to byl Klondike taky, jen opačným směrem.

Narážíte na jen tříprocentní úspěšnost vymáhání dluhů před zřízením exekutorů?

Přesně tak. Před vznikem exekutorů jsem pracoval jako soudní čekatel, poté soudce, a situace byla strašlivá. Rozsudku se žádný dlužník nebál, neznamenal vůbec nic. Soudy neuměly vyjet za dlužníkem, neuměly ho přimět platit, najít jeho majetek... Proto rok 2001 a zavedení exekutorů považuji za jednu z nejlepších věcí pro tuto zemi.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit