Vybrané články
z týdeníku The Economist

Digitální raketýři

Západní firmy mají důvod bát se ruské kybernetické války. Pojistit se proti státem podporovaným hackerům je čím dál těžší

Digitální raketýři
ilustrace | Vojtěch Velický

NotPetya je hnusné jméno pro nejodpornější počítačový útok na světě. Zamaskovaný v neškodném daňovém softwaru napadl virus, který podle americké vlády nese nesmazatelné kremelské otisky, v červnu 2017 Ukrajinu a vyřadil z provozu několik federálních úřadů, dopravní systémy, bankomaty, a dokonce i monitorování radiace v Černobylu.

Poté se vymkl kontrole. Pronikl z počítačů nadnárodních firem s pobočkami na Ukrajině do jejich globálních sítí, přičemž způsobil škody ve společnostech, jako jsou rejdařský gigant Maersk, francouzský konstrukční obr Saint-Gobain nebo potravinářský kolos Mondelēz International. Celkové škody byly vyčísleny na deset miliard dolarů, což z NotPetye udělalo nejdražší útok všech dob. Snad největší ránu dostala newjerseyská farmaceutická společnost Merck s tržní vaulací téměř 200 miliard dolarů, která vmžiku přišla o čtyřicet tisíc počítačů a byla nucena zastavit výrobu vakcíny proti lidskému papilomaviru.

Merck vyčíslil u svých pojišťoven následky kybernetického útoku na 1,4 miliardy dolarů. Jenže narazil, pojišťovny odmítly škodu uhradit a odvolávaly se při tom na smluvní klauzuli o válečné výjimce. Ta znemožňuje pojistné plnění v případě válečné akce v podání vlády či jejích agentů. Věc skončila u newjerseyského soudu. O pět let později Ukrajinu opět ohrožuje armáda ruských hackerů a verdikt v případě Mercku nám může prozradit, o kolik jsou firmy moudřejší v obraně před kybernetickým útokem. Krátká odpověď zní: o moc ne.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit