Digitální měna do každé rodiny

Elektronické dolary nejsou „helikoptérové peníze“, rozhazované všude kolem, ale jejich pravý opak – jako byste centrální banku vybavili laserovým zaměřovačem.

Digitální měna do každé rodiny
ilustrační foto | Profimedia.cz

Pokud jste povahy a přesvědčení konzervativního, budou se vám následující řádky číst asi jako milník na cestě k apokalypse. Progresivisté se naopak nemohou dočkat, až ta usmolená hotovost konečně přestane existovat, plně a bez možnosti volby nahrazena digitální měnou.

Na začátku pandemie, kdy šlo o rychlou injekci likvidity „do systému“, by se nám byla hodila: žádné zdržování s neúčinnými převodními pákami, žádné „průsaky“ nepotřebným; prostě peníze tady a teď. Pokud si představíte systém, kde každá fyzická a právnická osoba má u centrální banky virtuální účet (obsluhovaný klidně přes aplikaci v chytrém telefonu), pak je opravdu triviální distribuovat „digitální peníze“ na ta správná místa, rozšiřovat či naopak zužovat jejich přísun, stanovit podmínky čerpání, třeba i na co, kdy a kým mají být utraceny.

Podstatný rozdíl oproti decentralizovaným kryptoměnám (bitcoin a spol.) je právě v tom, že za digitální měnou stojí přímo centrální banka, která může připisovat peníze bez jakéhokoli prostředníka a také tuto měnu kryje odpovídajícími rezervami a depozity. Digitální dolary nejsou „helikoptérové peníze“, rozhazované všude kolem, ale jejich pravý opak – jako byste centrální banku vybavili laserovým zaměřovačem, který je schopen trefit se do všech terčů. Najednou, po dávkách, přesně jak si tvůrce měnové politiky přeje nebo jak se s vládou dohodne.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit