Digitalizace státu je sysifovský boj

Pandemie odhalila slabiny českého eGovernmentu. Ve státní správě je ale řada lidí, kteří se digitalizaci brání, tvrdí šéf společnosti Kyndryl Jiří Batěk

Digitalizace státu je sysifovský boj
Jiří Batěk | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Tuzemská pobočka společnosti IBM se loni rozdělila na dvě firmy. Nově vzniklá společnost Kyndryl převzala aktivity bývalé IBM Services a zároveň se stala největším českým zaměstnavatelem v sektoru informačních technologií – v brněnské a pražské pobočce pracují přes čtyři tisíce „ajťáků“ z celého světa. „Ztráta těch tří písmen je pro mě sice negativní, ale zase je to vyvážené nabytím ohromné samostatnosti,“ komentuje nové uspořádání šéf Kyndrylu Jiří Batěk.

K dnešním hlavním klientům – například bankám nebo ministerstvům – chce Kyndryl rozšířit působnost třeba také do pojišťovnictví nebo digitalizace nižších stupňů veřejné správy.

Není pro vás ztráta, že přicházíte o sílu globální značky? Přece jen, IBM zná asi prakticky každý, což o značce Kyndryl určitě zatím neplatí…

Je to samozřejmě ztráta, stoletá dáma svoji hodnotu má. Na druhou stranu ale paradoxně mladí nad ní trochu ohrnují nos, IBM pro ně není už tak sexy, jako byla třeba před deseti lety. Dnes lákají spíš startupy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit