Developery zlákaly nájmy. Finep prodal první činžák

Růst cen nájmů přiměl část developerů změnit strategii. Místo bytů na prodej staví nájemní domy.

Developery zlákaly nájmy. Finep prodal první činžák
ilustrační foto | Tomáš Turek týdeník HROT

Situace na dosud rozdrobeném nájemním trhu v Praze, kterému zatím vévodili spíš malí pronajímatelé, se začíná měnit. Nájemní bydlení láká velké institucionální investory a zajímají se o ně i samotní developeři. Někteří z nich začínají stavět činžáky.

Nejdál je v invazi na nájemní trh zřejmě developerská společnost Finep. Ta tento týden oznámila, že úspěšně završila jednání se zájemci a prodala svůj první nájemní dům. Celkem 70 bytů, které dostaví ještě letos v rámci svého velkého projektu na Barrandově, od ní koupí fond Zeitgeist Asset Management, jenž kromě Prahy funguje také například v Polsku, Německu nebo Maďarsku.

Finep bytový dům na Barrandově plánoval jako nájemní od samého počátku a během jeho stavby podle šéfa Tomáše Pardubického měl až dvacítku zájemců. Nakonec vybral spolupráci s Zeitgeist Asset Managementem, která má pokračovat i v dalších letech. „Naší strategií je pokračovat v rozvoji lokalit a v rozšíření nabídky produktů v nich právě o nájemní bydlení poskytované investičními fondy,“ vysvětluje Pardubický.

Jinou cestou nájemního bydlení se vydala izraelská skupina AFI Europe. Ta patří také mezi největší pražské developery a její krok je ještě radikálnější. Chce úplně opustit klasický model výstavby a prodeje a vybudovat vlastní nájemní portfolio až s tisícovkou jednotek. První takový projekt staví už od jara v pražském Karlíně. Druhý firma oznámila v polovině října. Konkrétně začala stavět pátou etapu projektu Tulipa Třebešín s celkem 61 byty. Společně s činžákem z Karlína tak už staví více než 160 nájemních bytů.

Také AFI vychází z rostoucích cen nájmů a silné poptávky po nájemním bydlení. „S rostoucími cenami nemovitostí v době před koronavirem, které pravděpodobně neklesnou ani poté, co pandemie odezní, je pro lidi stále těžší dosáhnout na hypotéku a pořídit si vlastní byt. Rozhodli jsme se proto cíleně zaměřit na výstavbu nájemních bytů,“ vysvětluje ředitel AFI Europe pro Česko Doron Klein.

Třetím významným hráčem, který v posledních týdnech avizoval vstup na nájemní trh v metropoli, je Trigema. Na pronájem bude určeno všech 140 jednotek jejího projektu Fragment v Karlíně, který začala stavět na počátku října. 

Trigema zatím nicméně nerozhodla, zda se vydá cestou prodeje činžovního domu, anebo si jej nechá ve správě sama. Prozatím byty pronajímá realitní kancelář. „Stavba bude dokončena zhruba během dvou let. V tuto chvíli ještě nebudeme předjímat budoucnost,“ uzavírá mluvčí společnosti Radek Polák.